Увеличението е повече от 3 пъти в сравнение с данъка, който е платил миналата година.

Апартаментът на Димитър Маказчиев се намира в кооперация, в странична пресечка на бул. "Христо Ботев". Преди ден той получава справката си за данък сгради и смет. Тя е с 300% по-висока от тази за миналата година.

Апартаментът е 80 квадрата. Строен е преди 70 години. Семейство Маказчиеви недоумява как е изчислена данъчната оценка за 50 000 долара.
Те са изчислили, че с тези пари ще си построят две нови къщи.

Голямото увеличение идва от това, че апартаментът е преоценен. За една година, данъчната му оценка е скочила почти двойно. Семейството научава за това едва сега - от справката.

"Не знам. Или на грабеж са го ударили тотален или не им е ясно как се прави икономика. Може би са решили да напълнят хазната от данъци от частни жилища. В България 80% са частни жилища и са си казали: от там ще вземем", казва Димитър.

Според последният коментар на зам.-финансовия министър Кацарчев, най-голямото увеличение е за апартаменти-лукс, и то е не повече от 131%. Жилището на Димитър Маказчиев не е с екстри, той е пенсионер, но и това, което има му струва много.

"Откъде ще си го позволя. Това са 630 лв. пенсията ми е 87.19 лв. По Божията милост - с 32 години трудов стаж", казва той.

В началото на работната седмица Димитър ще отиде в данъчното, с надеждата от там да му съобщат, че е станала грешка в изчисленията.

В понеделник екип на Би Ти Ви ще отиде заедно с Димитър Маказчиев в данъчната служба.