Турският външен министър разкритикува европейските страни, като ги обвини в недостатъчна солидарност след атентатите в Истанбул.

Той изтъкна сътрудничеството, което страната му е получила от Сирия и Иран. Абдуллах Гюл обяви, че някои от ключовите фигури, заподозрени за терористичните акции, са напуснали страната и се издирват в чужбина. Министър Абдуллах Гюл отказа да даде подробностти, като подчерта нуждата от секретност.

Въпреки стотиците разпити, основните лица, сочени като организатори на нападенията, са на свобода, посочва "Франс прес". Изявлението на Гюл съвпадна с публикации в турската преса, според които няколко души, планирали атентатите, са избягали в Сирия с фалшиви документи за самоличност. Преди три дни сирийските власти екстрадираха 22-ма турци. Между тях е заподозреният за ударите Хилми Туглуоглу. За него се смята, че е подържал връзка с главния организатор Азат Екинджи.
Според вестник "Сабах" разпитваният е казал на полицията, че е трябвало да се срещне с Екинджи и няколко други заподозрени, но бил арестуван точно преди срещата и върнат в Турция. Той обяснил, че Екинджи има тесни контакти с "Ал Кайда" и е получил финансова подкрепа от организацията.