Георги Първанов участва в откриването на конференция по случай 100-годишнината от установяваването на дипломатически отношения между Съединените щати и България.

Президентът заяви, че няма законово основание за длъжността "координатор на специалните служби". Той допълни, че тази функция се извършва от министрите и от главния секретар на МВР и е персонална отговорност на президента и министър-председателя.

Междувременно, в Народното събрание министърът на вътрешните работи Георги Петканов каза, че по закон длъжността координатор не може да съществува. Той допълни, че генерал Аспарухов вероятно ще бъде назначен за съветник или сътрудник на премиера.

"Аз също мисля, че в нормативните актове липсва възможността да има такъв координатор, така че споделям мнението на президента", каза вътрешният министър. 

Държавният глава заяви, че в Конституцията има установен добър баланс между изпълнителната власт и президентската институция по отношение на специалните служби. Той добави, че не би искал този баланс да бъде нарушен нито чрез персонални решения, нито чрез промени в законодателството. Според него, това би било знак за възникване на ново огнище на напрежение между институциите.
След разговор с Георги Първанов премиерът съобщи, че все още не е назначил Бриго Аспарухов на новия му пост. Симеон Сакскобургготски не пожела да коментира съмненията дали има законово основание за назначението на о. з. генерала. Той не пожела да уточни и какви функции ще изпълнява Аспарухов.

"Вижте, той ми е съветник, не е законодател или с изпълнителна власт", посочи министър-председателя. Той заяви, че до него не е достигала официалната позиция на Съединените щати за назначението на Бриго Аспарухов.

"Мисля, че не бива да се преувеличава, да се търсят някакви конфликти, скандали. Нека се придържаме към действителността, към нормалното", призова Симеон Сакскобургготски.

Премиерът разговаря и с американския посланик Джеймс Пардю, който отказа коментар по темата.