Българите ще усетят ефекта от здравната реформа на първи януари. Това обещава в началото на новия политически сезон премиерът Бойко Борисов. Темата за кризата в болниците е номер едно за кабинета в момента. Пред bTV Борисов съобщи, че до дни службите ще осветлят схемите, по които са били източвани болниците. Кой е и министърът, с когото премиерът не иска да се среща, защото му е сърдит? Интервю на Константин Караджов.

К. Караджов: Здравето е тема номер едно в момента за правителството. Ако се стигне до отказ от болнично обслужване на граждани, това няма ли да настрои много вашите избиратели?
Б. Борисов: Първо, до този момент не само че няма отказ, а ние лекуваме повече хора, отколкото всички предишни години. Веднъж. Втори път - даваме толкова пари, колкото през изминалите години се дават за здраве, но имаме увеличение и на заплатите, и на скъпите лекарства, както и на броя на пациентите. И оттам идват несъответствията.

К. Караджов: Едва ли реформата е да останат бюджетите същите?
Б. Борисов: Да - и затова казах, че за съжаление ние 6 месеца забавихме с реформата. Винаги съм го твърдял. За съжаление и сега от 1 януари всичките тези много важни пунктове ще стартират.

К. Караджов: Със сигурност имате спор с лекарския по тези числа, дали са се увеличили пациентите, дали бюджетът е точно същият като м.г?.
Б. Борисов: Ние с Лекарския съюз и доктор Райчинов работим прекрасно. Първо, и важното което е, че по всички точки на реформата, те не само са съгласни, но и ги подкрепят. Като се започне от преоценяването на клиничните пътеки, където се харчат много пари. Като се започне с доболнично лечение, лекарствата. Има заболявания и лекарства, които са просто над десет хиляди лева, а има аналози за тях.

К. Караджов: Казвате да се дисциплинират, може би да спрат да крадат е по-грубият израз?
Б. Борисов: Еми, сега след 10-ина дена ще им покажем точно как става, защото сега със службите точно работим по този въпрос и на вашите зрители ще покажем как става източването.

К. Караджов: Какво да очакваме от тази проверка? Да не се окаже, че нямат сериозен паричен ефект тези източвания.
Б. Борисов: С въвеждането на електронната и здравната карта, с преизчисляването на клиничните пътеки, заедно с БЛС, с експертите от тях, мисля че ще спрат големите пари, които изтичат в здравеопазването. А това, което работим с колегите, е да докажем как капка по капка - вир става, казва народът. Ще покажем някои такива случаи. Те са фрапантни, но ние нямаме възможност всички операции или всички прегледи да ги проверим сега дали са проведени. Но ще покажем как, примерно, операция на едно нещо се пише в документите като операция на апендицит, да речем, за да могат да се вземат пари.

По-важното за мене, което става е тези дни - и Министерството на земеделието и храните и МВР работят. Начинът, по който се храни българинът - ако по-простичко се опитаме да го обясним - една лека кола или един автомобил, който е пригоден да работи с бензин, ако го караш на нафта, той ще работи няколко дни и накрая двигателят ще "свърши". Виждате с какви отпадъци и с какви храни се храни населението, какъв алкохол пие - и най-лошото здраве. Дайте сега да даваме пари да ги лекуваме. В момента ние правим и едното и другото.

К. Караджов: Българинът се храни с "нафта" от доста време. Да не спрат болниците да го лекуват, това е проблемът?
Б. Борисов: Както виждате сега и с певците и артистите - 20 г. никой не им обърна внимание, ние в момента се опитаме да им решим проблема. Така е във всяка една сфера. Ако вземем, за да додадем още 205 милиона, както искат, трябва да ги вземем или от образование, или от сигурност, или отбраната - отнякъде трябва да ги вземем, това са общите пари на държавата.

К. Караджов: Да отидем към новия политически сезон - днес откриването на парламента мина без Вас, толкова ли нямаше какво да кажете на депутатите, има ли някакво послание в това?
Б. Борисов: Просто за мен не е нов сезонът. Ние не сме спрели да работим и през август, и през юли, за да го имаме за нов политически сезон. Аз разбрах, че са се върнали някои от политическите лидери от отпуска и бързаха вчера да се изкажат по дадена тема, само и само да ги забележат, че са се върнали. И само им напомням да четат малко и това, което излиза в медиите или върви по сайтовете, като се започне от доклада на ЕК, едно уникално писмо, което Световната банка изпрати до ЕК за това колко добре работи правителството в България. Това, че кредитните агенции, най-големите в света, и „Стандард енд Пуурс”, и „Муудис” дават положителни перспективи за България и толерират начина, по който се водят финансите.

К. Караджов: Вещаят едни преразход есента и отново недостиг на приходи. Говори се за втора актуализация на бюджета. Предполагам, че се стараете да я избегнете?
Б. Борисов: Неслучайно цитирах световните рейтингови агенции и Световната банка - тяхната оценка ме интересува. Надали някой обръща внимание на провалили се политици какво са казали в България. Разбрах, че дори един лидер бил казал, че сме "мрънкащо правителство" - явно пак са му казали да се прави на мъж. Защото толкова много проблеми решихме само сега и им напомням, че на тях им спряха всички фондове, докато за нас казват, че трябва да ни се помогне да усвоим максимум повече. Политическите им изказвания, те са толкова голословни, толкова нагли, че не заслужават дори да ги слушам.

К. Караджов: Кое е най-наглото според Вас, че икономиката е заспала „като мечка” или ..?
Б. Борисов: Нагло е да правиш пристанище за насипни товари, когато всички наши съседи правят за контейнери. В момента те имат огромни печалби, направили са си пристанищата с европейски средства, а ние сме правили пристанище за насипни товари, за да обслужваме „Кремиковци”, което беше продадено за 1 долар. И сега фалира. Това е нагло. И да платим 16 милиона лева само за курсовата разлика на йената спрямо долара. И сега да изплащаме с наши пари японския заем.

К. Караджов: Икономическият и финансов екип на кабинета стабилно ще стои есента, нямате въпроси към тях или да ги подлагате на изпитание, да кажете, че това е решаваща есен за тях?
Б. Борисов: Не, решаваща есен е за всеки българин. Защото ние трябва в условията на финансово-икномическа криза да работим много повече, отколкото всички останали. И ако се огледате нашите съседи - какво случи в Гърция, какво става в Румъния, ако щете дефицитът вече в Сърбия, ако видите какво става по Испания, Португалия, и ние получаваме оценки "отличен" от всички. Вижда се и политическата воля, и старанието, и честността, и откритостта на процедурите.

К. Караджов: Да се върнем към финансите - милиард и половина дефицит, който одобрихте днес като отчет, съвпада ли с очакванията, планомерно ли вървят нещата по отношение на дефицита?
Б. Борисов: Да

К. Караджов: Финансовият министър Симеон Дянков да бъде ли спокоен тази есен, че има пълното доверие?
Б. Борисов: Ама тука нито аз, нито някой от министрите е спокоен. Ние работим ден за ден. Защото всеки ден има проблем, който да бъде решени. А в същото време и дългосрочно проектираме, строим, концесионираме, за да кажем и след 5 или след 10 г. какво ще се случва в държавата.

К. Караджов: Срещата с ръководителите на алкохолния бизнес в България - най-големите производители на спиртни напитки - бяхте казали, че ще направите тази среща, когато техният бизнес е 100% чист. Тази среща означава ли, че вече се плащат бандеролите и акцизите?
Б. Борисов: От май месец, когато започнахме активните операции и проверки и по безспорен начин доказахме нарушенията, за което за всичките са заведени съдебни дела и те ще си получат своите санкции, в пъти се увеличиха платените от тях акцизи и данъци. И тогава се срещнах, срещата беше не повече от 10 минути, и им казах - оттук нататък лев назад, ако върнете, ви взимам лиценза.

К. Караджов: Появиха се анализи в медиите, че след тази среща са последвали рокади в митниците.
Б. Борисов: Не, в митниците рокадите идват, защото искаме максимално да се борим и с контрабандата и в същото време да увеличим приходите. И всички доклади на службите, които са дошли при мен заедно със Симеон Дянков сме ги обсъдили и сме преценили, че тези промени трябва незабавно да станат.

К. Караджов: „Килърите” 2?
Б. Борисов: Мисля, че така както тогава казах, че това са хора съпричастни поне към 5-6 убийства - вече е факт. И от петте души, които задържахме, 4 са в ареста, а един се лекува тежко в момента и аз съм сигурен, че той се лекува неслучайно. От ареста отиде в болница, знаейки, че ще стигнем до него. Но факт е, че към момента с постоянни мерки са 4-ма и видяхте вече очевидците, свидетелите, набраха кураж и ги посочиха при всички стрелби, които така арогантно са направени.

Така че, след магистралните грабежи, след отвличанията, след тази група, извършила толкова убийства и планирала други, мисля, че си заслужават парите, които даваме на МВР.

К. Караджов: Един шеф на спешно отделение заради волност в езика в нашите новини загуби поста. Той нарече служителите на Министерството на здравеопазването "олигофрени". Един Ваш министър също използва доста волен език - произнесе фразата "шибан народ" - някаква отговорност предвижда ли се за него. В по-предишното ни интервю казахте, че той е с последно предупреждение така или иначе?
Б. Борисов: Аз не бих го уволнил този шеф на отделение, защото аз съм го виждал, разговарял съм с него, когато съм бил в ИСУЛ на посещение. Той е един добър лекар, не би трябвало да за подобно изказване. Аз не бих се засегнал, а бих го извикал и бих му обяснил всичко, което правим по здравето и в здравеопазването и съм убеден, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин. Не съм имал време, но ако госпожа Борисова гледа нашето предаване или след това ще й звънна - бих помолил да ревизират подобно уволнение. Да, не е приемливо, но човекът може би го е казал от болка, ако нещо наистина не е било направено както трябва. Трябва да се викат такива хора, да им се обясни и те съм сигурен, че ще застанат на наша страна.

К. Караджов: Господин Димитров извикахте ли го той да обясни какво е имал предвид?
Б. Борисов: Не, не съм го викал, защото съм му сърдит още.

К. Караджов: Един премиер, като е сърдит.
Б. Борисов: И няма повече да търпя подобно нещо.

К. Караджов: Значи последно-последно предупреждение.
Б. Борисов: Изхождам от това, че той е и депутат избран и се надявам да си е взел поуката. И на Мартин Димитров му се извинявам за това, че той по такъв начин се изрази за него.

К. Караджов: „Формула 1” - много интересен проект, ама спешно ли е да се прави в момента?
Б. Борисов: Държавата не дава никакви пари за това. Освен терена в Доброславци, който в момента пустее. Така че ако стане, би било добре за България. Ние като държава 10-те години, които идват, няма да даваме никакви пари и това ми е условието да участваме. Аз много вярвам на съсловните организации и на федерациите. След като федерацията начело с Богдан Николов дойде и настоява това да стане и държавата не трябва да дава пари, ние съответно сме съпричастни и участваме с това, което имаме. По същия начин подходихме със световната купа по шах и мисля, че всички бяхме доволни от мача в София Топалов-Ананд. По същия начин сега процедираме с тенис федерацяита, като й даваме терените до парк-хотел „Москва” и един милион да си ги направят във вид, че догодина да има европейска купа в София. Защото сме длъжни за труда и на Гришо, и на Пиронкова, да направим нещо и за този спорт.

К. Караджов: Хората казват - за какво ни е точно в момента спортна зала, като не можем да платим пенсиите?
Б. Борисов: Кои пенсии не сме платили, ние ги увеличихме с 900 милиона, нашето правителство.

К. Караджов: А 20-те хиляди кебапчета, които спечелихте на тенис.
Б. Борисов: 30 000!

К. Караджов: 30 000?
Б. Борисов: Да, защото бих първия мач 9 на 0, това е двойно и реванша 9:2.

К. Караджов: Та, шефът на тази хранителна верига кога, в какъв вид ще ги получите?
Б. Борисов: Ще си ги взема.

К. Караджов: Сигурно ще направите някакъв жест с тях?
Б. Борисов: Да ще го организирам, просто е имало време. Те си ме чакат. А той е сериозен човек, няма да се отметне.