Къпането в неохраняеми водоеми тази година е завършило фатално за 26 деца.

Слабият родителски контрол е една от основните причината за големия брой загинали във водата деца, коментират спасителите.

В сравнение с известния спад на детски удавяния през миналата година, тази започва да ни извежда на едно от първите места в Европа. Повечето от нещастните случаи са станали в реки, вирове и язовири, които не са охранявани. Много опасно е къпането и във водоеми, от дъното на които се извлича пясък.

"Мястото, което се избира за къпане, трябва да знаем какво е дъното. Важно е да има и други хора, които са евентуални спасители", посочи Стоян Андонов, председател на Водно-спасителната служба към БЧК.

95 души са се удавили от началото на година. Ако в Германия отношението удавен:спасен е 1:1, то в България на всеки 15 загинали във водата има само един спасен.

От Водно-спасителната служба съветват евентуалните спасители да помагат на давещ се, само ако са сигурни в умението си да плуват и спазват определени правила. Най-важно е да не излагат живота си на опасност. Това са най-честите случаи при двойните удавяния.

Ефективната помощ е в първите секунди до минута, когато давещият се е на повърхността на водата.

"Ако трябва да влезем във водата, да сме подсигурени със здрава опора, или плувайки, да използваме плаващ предмет, и да се избягва прекия контакт с удавника", обясни още Стоян Андонов.

Курсовете по плуване могат да помогнат на малчуганите да добият навици как да реагират във водата, дори ако не плуват перфектно, коментират спасителите.