Уникални находки във втората българска столица Велики Преслав. В основите на неизвестна досега сграда, археолозите откриват уникално средновековно бижу и златна монета, датиращи от X-ти век. Върху 18-милиметрова плочка е изобразена птица, а техниката на изработка - клетъчен емайл, по това време е била позната и използвана само във Византия.

„Тази изработка се среща много рядко и ние я виждаме в Преславското съкровище и повече от 20 години в Преслав не е откриван такъв паметник, изработен по този начин. Самият начин на изработка прави украшението скъпо и може да бъде притежавано само от аристократи или от царския двор”, каза доц. Дочка Владимирова – Аладжова, нумизмат.

Археолозите от екипа на доц. д-р Живко Аладжов откриват и златна византийска монета от 931 година.

Датировката на тези материали са едно от най-ценните неща и най-големите резултати в тазгодишните изследвания или археологически проучвания, каза доц. Владимирова.

Според археолозите, сградата, където са намерени уникалните находки, е била част от неизвестен досега вътрешен двор в старопрестолния град по време на цар Симеон. Находките ще бъдат изложени в Археологическия музей в София.