САЩ освободиха двама затворници от Гуантанамо, които ще бъдат приети от Испания и България, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на съобщение на американското министерство на отбраната. Самоличността и националността на освободените затворници не се съобщават по молба на правителствата на Испания и България, се посочва в съобщение на Пентагона.

„Съединените щати са много благодарни на правителствата на България и Испания за желанието им да подкрепят усилията за затварянето на Гуантанамо", се казва още в съобщението.

В американския затвор са задържани ислямисти, обвинявани от американските власти в терористична дейност. Припомням, че в началото на тази година вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че страната ни има готовност да приеме затворник от Гуантанамо, който изповядва семейни ценности. По думите му окончателното решение  ще бъде взето от правителството, след като експерти от ДАНС се запознаят подробно с профила му. Преди време медиите цитираха неофициални източници, според които затворникът се казва Масум Абда Мохамед на 38 години и е кюрд, роден в Сирия.

Затворникът от Гуантанамо вече е в България, съобщи БТА, като се позовава на Държавната агенция за национална сигурност.