След обилния сняг, заваля и силен дъжд. И както се очакваше, на места възникнаха проблеми. За последното денонощие най-много дъжд се изсипа в Гоце Делчев, Кърджали и Златоград. Силно валя и в Кюстендил, Сандански , Сливен и Бургас.

В Златоград повече от 12 часа е валял проливен дъжд. Няма наводнени сгради, но улиците са като реки. Днес и утре децата в общината няма да ходят на училище.

Десетки селища в Бургаско отново потънаха във вода. Поройният дъжд и топящият се сняг утежниха ситуацията в част от региона, който тази седмица се наводни за втори път.

За втори път тази седмица училището в бургаския квартал Долно Езерово не отвори врати. Дъждът наводни парната инсталация и превърна улицата пред него в река.  

"За безопасност децата са спрени от училище - водата е много и да няма пострадали, децата предпочетохме да си останат по домовете", заяви Антоанета Манолова, кметски наместник в Долно Езерово.

Под вода останаха и къщите и дворовете на хората. От два дни от общината вземат предпазни мерки, за да намалят пораженията, но засега те са недостатъчно ефективни. 

"С ВиК продухахме абсолютно всички канализации наново. Раздадохме на хората чували с пясък да си направят изкуствени прегради, но за жалост водата е страшно много", допълни Антоанета Манолова.

Причината не е само в голямото количество дъжд, но и в дерето, което не може да поеме цялата вода, а се превръща в изкуствена преграда. В квартала е започнало изграждането на канализация, което отчасти ще реши проблема, но заради лошото време, работата е прекратена.  

Според "Гражданска защита" въпреки отделните наводнени селища, като цяло обстановката в областта не е критична. Засега няма данни за прелели реки и затворени пътища, но дъждът продължава да вали.

Проливни дъждове имаше и в Кърджалийско

Въпреки голямото количество на падналите дъждове в Кърджали няма преливащи реки. До момента дъждовете са наводнили единствено мазета и приземни етажи на сгради.

"Към сутринта се очертава най-тревожна ситуацията в община Кирково и в община Крумовград, където валежите достигат до 80 литра на м2", съобщи инж. Кирчо Павлов, началник на група в Областната дирекция на МВР.

Заради обилните валежи с по-голям обем е единствено река Върбица. Няма реална опасност от преливане на двата големи язовира "Кърджали" и "Студен кладенец".

"Двата големи язовира на територията на нашата област имат достатъчно свободен обем да поемат свободните количества. От малките язовири, потенциално-опасни по общините - има такива, които преливат, но те преливат от преливниците. Следи се тяхното ниво. Няма за сега някаква конкретна опасност", каза инж. Кирчо Павлов.

Екипите на "Гражданска защита" имат постоянна връзка с колегите си от Смолян, от където се стичат реките в Кърджалийско и следят ситуацията.