
Експерт от университета "Вандербилт" в Нешвил предупреждава, че отварянето на шампанското в новогодишната нощ може да е опасно за зрението и дава съвети как да се избегнат евентуалните травми на очите, съобщава сайтът на учебното заведение.
Д-р Марк Мелсън, специалист по окулопластична и реконструктивна хирургия и невро-офталмология, обяснява, че по празниците зачестяват очните травми, причинени от летящи тапи след отварянето на шампанското. И тъй като пенливата напитка е неизменна част от партито, то правилното отваряне на бутилките може да спести на празнуващите посещенията в спешното отделение.
Ето и препоръките на експерта за безопасно отваряне на шампанско:
- Уверете се, че бутилката е добре изстудена. Ако е топла има голяма вероятност налягането да се повиши.
- Не разклащайте бутилката, така само ще увеличите скоростта на излитане на тапата след отварянето.
- Поставете кърпа в горната част на бутилката, за да осигурите допълнителна защита.
- Дръжте бутилката наклонена под ъгъл от 45 градуса, като избягвате да я насочвате към други хора.
- Дръжте тапата, докато въртите бутилката, за да махнете металната кошничка.
- Никога не използвайте тирбушон за отваряне на шампанско.