Ученик от монтанското село Медковец измайстори двуметров макет на кораба "Титаник". Младежът, който уплътнява по нетрадиционен начин свободното си време, мечтае да покаже на британската кралица своето изобретение. За Славомир Росенов разакзва корсепондентът ни от Враца Маргарита Стефанова.

Вярвате или не в къща в монтанското село Медковец е приютила кораба на мечтите, както навремето наричали "Титаник". Но не истинския, а негов макет. Макар и доста по-малък от първообраз, българският "Титаник" е дело на 15-годишния Славомир. А подтикът да започне да майстори  е комбинация от истина и романтика.

"Вкъщи сме гледали сигурно 20 пъти филма, любовта във филма много ме въодушеви, историята е просто невероятна, това е най-големият кораб за времето си, който обаче още на първото си плаване се потапя", споделя младежът.

Истинският "Титаник" потъва в ранните часове на 15 април 1912 година с близо 1500 пътници на борда  след зловещ сблъсък с ледник. За него казвали, че и Бог не може да го потопи. Но вместо да обезсърчи момчето от Медковец зловещата история го амбицирала. В корабостроителница се превърнала стаята на баба Наталия. "Тука, в стаята, беше пълен хаос, то са картони, кашони, четки, боя, стъкълца, аз си прескачах оттук-оттам, намирам как да мина", разказва Наталия Стефанова.

След осем месеца упорит труд и, разбира се, със съдействието на близки и познати - общо 25 верни помощници, макетът бил готов. Дълъг е два метра и е висок метър и двайсет. Най-много време отнели детайлите. "Прозорците са от стъкло, изрязвал съм ги аз, лодките са направени от гипс. Столчетата са от дърво, за парапет сме използвали мрежа за изолация", обяснява Славомир.

С помощта на батерии витлата се движат, а в каютите има електрическо осветление. И тъй като само след две години се навършва век от трагедията в Атлантическия океан, Славомир мечтае да покаже макета си на британската кралица. Дали ще се случи, ще покаже времето.

И докато чака отговор от посолството на нейно величество у нас, младежът не стои със скръстени ръце - скоро ще стане съвсем готов новият му макет -  картата на България с най-ярките й забележителности.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!