Министърът на енергетиката Милко Ковачев потвърди, че е разпоредил проверка за това, как се формират сметките за парно. Причината е, че по думите му абонати получават нелогично и неоправдано високи сметки.

По нареждане на Милко Ковачев ще бъдат проверени всички топлофикационни дружества и фирми за топлинно счетоводство.

"Ще бъде проверен начинът, по който е формирана сметката, методиката, по която е определена тази сметка от страна на фирмата за топлинно счетоводство и дали наистина има грешка при образуване на сметката", поясни Любка георгиева, началник отдел "Топлоснабдяване".

Повод за проверките са зачестилите жалби от граждани. Броят им се увеличил след получаването на декемврийските сметки.

Иначе през цялата минала година жалбите са били 500 при общо 570 хиляди абонати.

В Министерството на енергетиката очакват до 4-5 дни да бъде изяснено има ли нарушения и на какво се дължат грешките в сметките.

Теоретично причината би могла да бъде в погрешното отчитане на данните или в неспазване на методиката за изчисляване на сметките.

От енергийното министерство обаче допускат, че в повечето от случаите проблемът ще се дължи на разминаване между реално използваната енергия и заявения от потребителя отопляем обем.

Когато, например, един абонат е обявил нулев или минимален отопляем обем, но въпреки това ползва парно, изразходваната от него енергия се разпределя по сметките на съседите му, декларирали по-голям отопляем обем.

Плащалите повече, отколокото са потребили, ще бъдат компенсирани в края на отоплителния сезон, когато се правят изравнителните сметки.