В църквата "Света Катерина" във Витлеем се проведе традиционната коледна меса.
Градът, някога оживяван от хиляди туристи за Коледа, петнадесетмесечният израелско-палестински конфликт е превърнал в тъжен спомен за минали празници.

Надеждите за възстановяването на мира в Светите земи изглеждат толкова пусти, колкото и мястото на Ясер Арафат в църквата.
Израелската власт отказа да допусне палестинския лидер да присъства на литургията, докато не се справи с екстремистите.
Властите в Тел Авив останаха глухи към международните призиви, дори и от Ватикана, да премахнат забраната наложена на Арафат.

По традиция той посещаваше Коледната меса във Витлеем всяка година от 1995-та насам, когато градът попадна под палестинско управление.
Той обаче остана блокиран в Рамала, след като по-рано този месец израелската армия унищожи хеликоптерите му и разположи танкове около дома му.
Тази година на литургията за палестинския лидер напомняше само празното място в църквата "Света Катерина" с поставена върху него картичка с името му.
За трета поредна Коледа атмосферата във Витлеем е много по-мрачна, отколкото в годините преди началото на палестинската интифада.
Израелските танкове и блокадите на пътищата останаха и този път около града - факт, който Израел наречи мерки за сигурност, а палестинците - колективно наказание.