Ден след трагедията в Охридското езеро, при която загинаха 15 българи, вече има първи версии за причините. Разследването за инцидента започна. В Македония днес е ден на траур. Преживелите драмата в Охрид вече са у дома, двама остават на лечение в болница.

Ясни са имената на хората, които загинаха при потъването на 85-годишния кораб "Илинден". Осем от жертвите са от село Антон, четирима са от Пирдоп, има хора от Златица и Мирково. Все още няма яснота кога близките на загиналите ще могат да ги погребат.

Хронологията на вчерашния трагичен ден:

Минути след 11 ч., корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро. С помощта на хора от намиращи се наблизо плавателни съдове по-голямата част от българските туристи са спасени от ледените води.  

След светкавична организация на българските власти, няколко часа след трагедията правителственият самолет замина за Охрид. На борда имаше медицински екипи, както и психолози, които да окажат помощ на спасените. Минути след 22 ч. вечерта, 38 оцелели кацнаха в София. Десет от тях бяха откарани във Военномедицинска академия, а останалите се прибраха по домовете си.

Честванията по случай 124-та годишнина от Съединението бяха отменени

У нас утре е Ден на национален траур. Антон е най-малката община в България, но даде най-много жертви в Охридското езеро. В четвъртък от селото за Македония заминават 20-ина души. Снощи осем души от групата не се прибраха.

Скръбта на хората в Антон не може да се опише

не само на близките и опечалените семейства, а на всички живеещи в селото, разказа репортерът ни Димитър Анестев, който отиде в селото. Общината обяви осемдневен траур.

Общинският съвет заседава извънредно и реши да покрие със собствени средства всички разноски по погребението на загиналите осем души. Все още не е насрочена дата и се обсъжда как да бъдат организирани опелата и поклоненията.

Оцелели пасажери разказват, че загиналите съпрузи Нонко и Куна Маджарови заминали в Охрид за да отпразнуват годишнина от сватбата си. И двамата пенсионери са обичали да пътуват на екскурзии. Съпругът на починалата Славка Иванова каза, че вчера, на 5 септември, на Охридското езеро е празнувала със Нонка и Куна Маджарови своя 63-ти рожден ден.

Четири жертви от Пирдоп

Най-младият сред загиналите във водите на Охридското езеро е 21-годишната Мария Георгиева от Пирдоп. Тя била на екскурзията заедно с майка си и по-малката си сестра. Градът даде още три жертви при трагедията - две жени и един мъж.

Майката и сестрата на момичето от Пирдоп, което загина, бяха изписани от Военномедицинската академия този следобед. Късно снощи в болницата приеха десет от пострадалите. Повечето от тях вече са по домовете си. Под лекарско наблюдение остават само двама души. Те са с контузни рани и в тежък шок.

Пострадалите, нямат ясни спомени и не могат да осъзнаят случилото се. Това състояние на остър стрес, би трябвало да отшуми до 72 часа.

Без подкрепа обаче е възможно тези хора да развият така нареченият посттравматичен или отложен стрес в следващите 6 месеца, обясни пред bTV директорът на Центъра по психопрофилактика.

"Предложихме на всички пострадали при кошмари и оживяващи спомени, раздразнителност и социална изолация да потърсят нашата помощ, защото това е един предвестник на това тежко хронично стресово разстройство, което може да доведе до социална изолация и тотална дисфункция на личността", обясни подп. д-р Илия Маринов.

Тази вечер в Охрид се събра комисията за разследване на инцидента

По същество разследването ще започне, след като бъде изваден кораба, предаде репортерът ни Мирлюба Бенатова. За момента се разполага само с видеоматериал на потъването на кораба. Бързото изваждане на кораба зависи от техническите възможности и от времето в Охрид.

23-годишният Сотир Филев, собственик на потъналия кораб, ще остане в ареста 30 дни. Той е обвинен за "ситуация, застрашаваща сигурността на пътниците". Това, която още вчера стана ясно, е, че корабът е цял, но е имал някаква техническа неизправност. Полицейски патрул охранява мястото на трагедията.

Засега по досъдебното производство, образувано след трагедията, няма да има секретни материали. Това каза в Охрид следователят от НСлС Георги Илиев. Прокуратурата в България е образувала дело за евентуален умисъл, като за това престъпление се предвиждат 10-20 години затвор.

Утре в Скопие се очакват близките на загиналите

за да разпознаят телата. След това те могат да бъдат върнати в България.

Очевидци и хора, участвали в спасяването на хората, разказаха пред камерата на bTV, че първо помислили, че на кораба има деца. Грабнали лодка и гребали за първи път в живота си, за да се притекат на помощ. Спасили две жени.

Български специалисти от дирекцията за разследване на произшествия към Министерството на транспорта рано тази сутрин заминаха за Македония. В същото врече у нас, оказва се, е трудно да бъде установено кой е организирал екскурзията, завършила трагично.


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето