Малката русалка днес със специална церемония ще бъде свалена от постамента, на който е поставена на пристанището в Копенхаген, за да бъде изпратена в Шанхай, съобщи Асошиейтед прес.

Скулптурата в чест на писателя Ханс Кристиан Андерсен краси пристанището на Копенхаген от 1913 г. и оттогава не е напускала страната. Тя ще замине за  Шанхай като главната атракция на датския павилион на Световното изложение. Маршрутът й се пази в тайна от съображения за сигурност. В Шанхай Малката русалка ще е поставена в центъра на басейн, пълен с вода от копенхагенското пристанище.

Докато Малката русалка се върне в Копенхаген, тя ще бъде заменена с видеоинсталация на китаеца Ай Вейвей.

Изложението в Шанхай ще продължи от 1 май до 31 октомври 2010 г.  

Статуята е висока 1,65 м. Тя е създадена от Едвард Ериксен. Международната й известност нарасна през 1963 г., когато беше обезглавена. Оттогава тя често е жертва на вандали, но винаги я поправят. През 2003 г. Малката русалка падна от постамента, след като в основите му беше поставен взрив.

В Приказката на Андерсен Малката русалка е дъщеря на морския цар. Тя се влюбва в човек, а трябва да чака 300 години, за да стане обикновена жена.