Известният византолог Жаник Дюран, завеждащ отдела на колекциите на Лувъра, ще бъде официален гост на 22-я Международен конгрес за византийски изследвания, който започва през август в София. За това френската страна е уведомила Министерството на културата (МК), съобщиха от пресцентъра.

Конгресът е под патронажа на министъра на културата Вежди Рашидов. Българското правителство отпусна миналата седмица държавна гаранция за три временни експозиции, които са част от проявите на конгреса, припомнят от МК. Министър Рашидов е получил писмо от Анри Лоарет, в което генералният директор на Лувъра го уверява, че ръководството на най-прочутия световен музей с радост ще разгледа конкретни предложения за съвместно културно и научно сътрудничество с България. Писмото е написано на 18 юли – само шест дни след връщането на Анри Лоарет от първата му визитата у нас.

"Това първо посещение в България ми предостави възможността да се потопя в съкровищницата от невиждани богатства, които вашата страна таи било то в културното си наследство, или в недрата на природата си. В духа на договореното от нас държа още веднъж да кажа колко щастливи бихме били от възможността да обмислим съвместното ни научно и културно сътрудничество. С най-голямо внимание ще разгледам предложенията, които бихте ми направили, като от наша страна ние също ще обсъдим формата, под която може да се развие едно такова сътрудничество", се посочва в писмото.

България досега никога не е била представяна в Лувъра. Очаква се след около месец и половина да бъдат обсъдени конкретни подробности за българска експозиция от ценни наши артефакти в най-прочутия музей. Това ще е основна тема на разговорите на министър Вежди Рашидов, който ще посети Париж през септември по покана на ръководството на Лувъра.

По време на визитата на българския културен министър във Франция ще бъдат обсъдени и подробности по обучението на наши музейни специалисти в Лувъра. Вежди Рашидов сподели тази своя идея с Анри Лоарет в София, а сега от музея изразяват готовност да я осъществят. В програмата на посещението на министър Рашидов в Париж е и работна среща с френския му колега Фредерик Митеран, отбелязват от МК.