Легендарният бразилски футболист Ромарио бе осъден на 3 години и половина затвор и на парична глоба
в размер на 890 000 щатски долара заради неплащане на данъци в периода 1996-1997 година. Затворът обаче може да бъде заместен с общественополезен труд.

Адвокатът на бившия нападател твърди, че неговият клиент е признал задълженията си към данъчната служба и вече е съгласувал план за изплащане на дълга. Освен това адвокатът каза, че ще подаде апелация срещу решението на шести федерален криминален съд в Рио де Жанейро.    

Във вторник трябва да бъде продадена на търг луксозен недвижим имот на Ромарио в шикозен квартал в западната част на Рио де Жанейро. Той е на стойност 4,7 милиона щатски долара с площ 776 квадратни метра трябва да бъде продаден на търг в съответствие със съдебно решение. Освен това Ромарио трябва да плати на своите съседи обезщетение от 2,9 милиона долара. Съседите на Ромарио спечелиха дело в съда заради това, че лошият ремонт на огромното жилище на бившия футболист е довел до постоянен теч, поради което те не са могли да дават квартири под наем от 2003 година насам и са понесли значими финансови загуби.   

Освен това бившият играч дължи и 630 000 долара в качеството на данъци за съвместно владеене на жилищна сграда и нови 408 000 долара за плащане на данък площ. Съдът наложи временен запор и на движимото имущество на бившата голяма звезда на бразилския футбол - на неговите три коли Ферари, Порше и Мерцедес и на мотоциклета БМВ. Колите и мотоциклетът също ще бъдат продадени на търг, ако парите от продажбата на луксозната квартира са недостатъчни за покриване на загубите на съседите на Ромарио.  

Ромарио е разследван и за финансова пирамида. Мошеническата схема на въпросната пирамида е разорила много хора, които са загубили и над 37 милиона щатски долара.   

Има още едно дело срещу Ромарио. То е заведено от  го водят сегашният старши треньор на ЦСКА (Москва) Зико и легендарният треньор Марио Загало. Ромарио бе нарисувал на вратите на тоалетните в своя бар в Рио де Жанейро лицата на Зико и Марио Загало като отмъщение за това, че те не го включиха в бразилския национален отбор за световното първенство през 1998 година във Франция.

Според местната преса Марио Загало вече е спечелил въпросното дело. Според решението на съда Ромарио ще трябва да му заплати 73 000 щатски долара.