Буйната възраст и културата на тийнейджърите играят главна роля в агресивното им поведение, смятат психолози.
Снощният случай в дискотека "Индиго" потвърждава тезата, че много от българските младежи не са научени да уважават личното пространство на другия.

Истерията и агресията на тълпата са неудържими, категоричен е психологът Митко Маринов. Той се занимава със социална психология от 15 години. Изучава реакциите на малките групи.
Маринов  смята, че когато много хора са на едно място има по-голям риск от нарушаване на личното пространство на другия, което в най-честите случаи води до агресивност.
Такъв е и случаят от снощи, когато хиляди деца, в най-буйната си възраст, проявиха типичната черта на синдромът на тълпата, счита той.  Според него, децата са чакали много, преди да ги пуснат да влязат.

"Нетърпението да се влезе по-бързо, тук е малко по-първично като начин на поведение. От друга страна, има си откровено агресивни деца", обясни Маринов. Тийнейджърите в големи групи често реагират агресивно, добави психологът. 
Той каза, че се чуди на "смелостта на тези хора, дето са организирали такова събитие за такава взриовоопасна смес от тийнейджъри".

Случката от снощи не е феномен, според Митко Маринов, а типична черта на тийнейджъра, който не уважава личното пространство на този до него.