"Меглена Кунева е универсално одобрявана. Мисля, че след като цяла Европа я избра за еврокомисар на годината и за европеец на годината, за първи път някой печели едновременно и двете призвания, най-лесният избор за българския избирател, е да я избере за евродепутат, заяви Милен Велчев, зам.-председател на НДСВ за водачът на тяхната евролиста.

Ние не сме креслива партия, която обича да се хвали с лъжепостижения, подчерта Велчев.

На въпрос защо все още има съмнения, че може да има коалиция между БСП и ГЕРБ в следващия парламент той заяви, че е най-лесно да се съди между сходството в икономическите програми на двете политическите партии.

Участието на Симеон Сакскобургготски

в предизборната кампания не е по-различно от предишни кампании, смята Велчев. Амбицията ни е наистина да надхвърлим евентуалните резултати от ЕП и да участваме с една сериозна парламентарна група, каза още той.

От своя страна Николай Василев заяви: Цената ние отдавна сме я платили – това, че влязохме в тази тройна коалиция.

Нас, НДСВ, ни подценяват преди всички избори

и всъщност не разбират, че доста добре си мобилизираме хората в седмицата на изборите и винаги изненадваме с доста по-висок от прогнозирания. Затова скромната ми прогноза е, че ние ще имаме евродепутати, дали ще е един или двама зависи, тъй като математическата разлика е много малка между един или двама.

След това ще имаме доста по висок резултата на парламентарните избори, освен ако БСП и ГЕРБ не се договорят да направят правителство заедно, което не изключвам, тогава, според мен, ще видите НДСВ и в следващото правителство.

Понякога ГЕРБ се опитва да бъда по-социален и по-популистки

и от БСП. Например в година на криза хем ще намаляваме социалните осигуровки, което да кажем НДСВ подкрепя и ние искаме да ги намаляваме, но те искат да увеличават пенсиите още повече от БСП. Например казват: още 50 лв. за най-възрастните пенсионери и увеличаване от 20 на 40% на парите за починал съпруг и т.н. Тоест сега се състезаваме за гласовете на пенсионерите с БСП, нещо което не прилича на партия като НДСВ".

Още за изборите вж. в Izbori.btv.bg