Пренесохме дебата около случая „Скрипал” в полето на русофили и русофоби. Това ни е стара слабост, вместо да видим фактите в очите и кой има интерес от това. Това каза в предаването „Тази сутрин” пo bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов.

По думите му привикването в София за консултации на посланика ни в Москва е възможно най-мекият ход. Според него правилно България се опитва да води балансирана политика и да не предприема остри ходове.

„Този трагичен случай послужи всички страни да извлекат това, което ги интересува. Русия зае твърда позиция, европейските страни учудващо, без доказателства, повярваха на Великобритания”, коментира той. 

„Не се знае кой го е извършил, не се знае кой го е поръчал, но Русия е виновна”, обобщи ситуацията Бриго Аспарухов. По думите му тайните доказателства винаги са много съмнителни.

„Истината никога няма да бъде казана, защото каже ли се истината, всички пак ще загубят. Представете си, че излезе някаква съвсем простичка история. Какъв ход ще предприеме ЕС и всички страни, които изгониха руски дипломати? Ще ги върнат обратно ли, или Русия ще върне обратно техните”, попита Аспарухов.

„Ако избухне Трета световна война, няма да разберем, просто ще станем жертва на една унищожителна война”, допълни той.

„Шпионажът никога не може да бъде изчистен, той е вечен и ще бъде вечен. Работи по всяко време, той е най-силното оръжие в ръцете на една държава”, заяви още бившият директор на разузнавателната служба.