По традиция във всеки дом се подготвя специална трапеза. На Бъдни вечер тя трябва да бъде изобилна, а храните на нея - нечетен брой и постни.
За празника се подготвя и баба Гергина от село Хотница. Въпреки тежестта на годините, възрастната жена се е заела сама с подготовката на трапезата за Бъдни вечер.
По традиция за празника се приготвят само постни ястия. "Картофи сварих. Каквото съм произвела у градината - слива, ябълка, царевица, сичкото го има тука на масата”, разказва бабата.
Броят на гозбите също е от значение. Затова освен да са повечко, баба Гина гледа да ги натъкми до нечетно число.
Готова е и питата с парата. И докато чака „хлябът да отиде на нивата и да се върне", последно стопанката приготвя варивата.
"Сяка година традицията на Бъдни вечер си я правя и чакам да си додат мойте хора - дъщерята, зетя, унуките, праунуки имам...", казва още баба Гина и допълва, че магията на празника всъщност се крие в очакването.