Какво празнуваме, когато празнуваме? По повод празника на Свети Свети Константин и Елена, над този въпрос помисли Миролюба Бенатова.

Курортът Свети Константин и Елена, певецът Константин, хубавата Елена или актрисата Елена Петрова-това са все асоциации за Константин и Елена. Оказва се, че за много хора нестинарството е християнски обичай, също свързан със светците.

"Нестинарството и носенето на иконите на Константин и Елена са не само грешка, а и богохулство", смята богословът Десислава Панайотова. "Силата на Христос е кръстът, а не въглените. Силата е в името Христово, а не в един или друг светец."

Истината е, че Константин и Елена са живели в трети век от новата ера в римската империя. И са майка и син. Константин е един от шестте владетели на римската империя. Когато той стъпва на престола в Рим, забранява гоненията и издава заповед християните да имат право да изповядват религията си.

Константин е и човекът, който решава, че последователите на Христос трябва да се кланят на дървения кръст, на който той е бил разпънат. Оказва се, за съжаление, че дори тези, които почитат светците, не знаят много за тях.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето