Въпреки почти инфарктните четири години начело на трудната тройна коалиция министър-председателят Сергей Станишев е готов отново да бъде премиер на страната. Това сподели самият той в специално интервю за Barekov.btv.bg.

"Ако получа нужното доверие от хората на страната, няма да си бягам и от кръста", каза той и призна, че сега е много по-опитен водач, отколкото в началото на мандата. Неговата основна амбиция в момента е БСП да бъде първа политическа сила на предстоящите избори.

Станишев обаче подозира, че между ГЕРБ и ДСБ има и договорка, и план да управляват заедно страната. Според него дори постовете вече са разпределени, като се очаква Иван Костов да бъде председател на бъдещото Народно събрание:

Което е умен ход

Защото чрез силен председател на Народното събрание при слаб кабинет парламентът просто ще контролира много здраво правителството. Генераторът на политиката ще бъде там". Министър-председателят не очаква лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да седне на премиерския пост. "Защото това означава, че това, което му е най-скъпо – неговият рейтинг – много бързо ще падне", обясни Станишев.

Лидерът на БСП все още не е разбрал какво точно представлява партията на кмета. "Аз не знам какво е ГЕРБ! Казвам ви го честно. Кажете ми 10 видни политици в тази партия, освен фигурата на лидера Бойко Борисов и неговия формален лидер, който междувременно си структурира партията и взема контрола над нея", коментира той. Според него най-големият проблем на столичния градоначалник е фактът, че

не си държи на думата и не вдъхва доверие

Водачът на социалистите беше категоричен, че БСП не е договаряла коалиции с никой от политическите противници. Въпреки че похвали ДПС за коректността, той обяви, че с партията на Доган също няма предизборно съглашение. "Няма такава уговорка и не може да има. Защото какво ще е следващото управление, ще определят гражданите на страната", заяви Станишев.

Премиерът си спомни и времето преди четири години, когато Бойко Борисов напусна системата на МВР. "Ако не беше напуснал вътрешното министерство, г-н Борисов може би нямаше да се кандидатира за кмет на столицата. Тази ситуация обаче трудно можеше да се запази през 2005 г. При два такива остри камъка като назначения министър г-н Румен Петков и г-н Бойко Борисов  постоянно щеше да има вътрешни сблъсъци в това министерство", обясни той  тогавашната развръзка на събитията.

Настоящите обвинения в черен пиар спрямо кмета пък Станишев нарече абсурд. "Има ли акъл този, който поставят този въпрос?! Това е безумие! Между другото, кметът на столицата е един от най-охраняваните хора в държавата", заяви той и припомни, че Борисов и партията му всекидневно провеждат черен пиар спрямо правителството.

Макар и малко лаконично, лидерът на БСП даде и едно обещание – след изборите да се замисли за семейство. "Време ми е, да", съгласи се той и добави, че ще се замисли сериозно над този въпрос.

За изборите вж. в Izbori.btv.bg