В понеделник, 11 май в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше посветена на обявения от СЗО международен ден за борбата с рака на кожата 12 май.

Затова на 12 и 13 май в Националния онкологичен медицински център в София ще бъдат прегледани около 50 пациента безплатно. Освен това центърът работи със здравната каса и срещу направление също извършват профилактични прегледи.

Завеждащата диагностичния център д-р Елмира Павлова, дерматолог по специалност, напомни на зрителите на bTV да не подценяват видимите нарастващи образувания по кожата, независимо, че не са болезнени.

Със съвременната апаратура и методи за биопсия и дерматоскопия може да се постави точната диагноза и да се проведе успешно лечение на туморното образувание. Вече има и локално лечение на някои от формите на рак на кожата, което се провежда в къщи. Разбира се, за да има излекуване добре е диагнозата рак на кожата да се постави навреме, преди да е напреднал тумора.

Профилактиката на рака на кожата във всичките му форми се свежда до предпазване на кожата от силните слънчеви лъчи чрез намазване с фотозащитни кремове или лосиони по откритите части на тялото. В слънчевите дни дори и в градски условия не бива да се забравя за шапките с периферия, както и за слънчевите очила.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето