До края на месеца в 12 градове в страна  ще се проведат безплатни профилактични прегледи за глаукома.  Една от болниците в София е "Царица Йоанна" - бившата ИСУЛ. Профилактични дни за откриване на глаукомата са налагат, защото хора, развили заболяването, отиват при очен лекар едва когато са загубили зрението си на едното око. В тази фаза обаче лечението вече не е оптимистично.

„Това, което вземе глаукомата като зрителна функция и ограничение на периметъра на зрителното поле, не се връща, за съжаление. При глаукомата бавно, постепенно умира зрителният нерв. При тази атрофия пациентът първо губи полека, лека централното зрение. Ако зрителната острота е била нормална - 1 или 1,5, постепенно зрението намалява на 70-60% и отпада част от зрителното поле. От начало във вътрешната част на зрителното поле, постепенно намалява и в горната и темпоралната част. И двете функции - и зрителното поле, и зрителната острота постепенно намаляват до степен, когато пациентът загубва зрението на едното око”, обясни офтамологът доц. д-р Руска Христова

Затова профилактиката при глаукомата е особено важна. Проверява се зрителната острота  с таблица. Оглеждат се очните дъна. Измерват се очното налягане и дебелината на най-предната стена на окото - корнеята, която се оказва сериозен рисков фактор за развитие на глаукомата.

"Важен фактор е фамилната обремененост. Всеки би трябвало да знае в неговия род кой боледува. Носещите очила за късогледство, т.е. с минус стъкла, те също са в рисковата група за развитие на глаукома и също трябва да бъдат преглеждани по-често. Не са регламентирани тези прегледи от касата, но, предполагам, в следващите години това ще бъде непременно направено. Ние ще преглеждаме безплатно във връзка с тази седмица за борба с глаукомата”, допълни специалистът.

Доц. Христова поощрява прегледите за откриване на глаукомата, защото е убедена, че когато бъде открита навреме, глаукомата може да се лекува.