Кризата не пречи на американският милиардер Чарлз Симони да си позволи още едно космическо пътешествие, въпреки че ще плати за него 35 милиона щатски долара, съобщи Асошиейтед прес. Космическият кораб "Союз ТМА-14" ще бъде изстрелян днес от космодрума Байконур, за да достави на Международната космическа станция екипажа на 19-ата космическа експедиция и петия космически турист - Симони.

Това може да е и една от последните възможности за полет на непрофесионалист до Международната космическа станция. Тъй като екипажът й ще се увеличи на шест души след май, местата ще бъдат заети от професионалисти. Симони ще стане първият космически турист с две пътувания в космоса. По време на пребиването си на МКС Симони ще извърши серия от научни експерименти, които е започнал още през първия си полет преди две години - измерване на радиацията с дозиметър, а също биологичен експеримент по изследване на остеопорозата. Той ще се върне на Земята на 7 април с капсула "Союз".

С помощта на руска ракета-носител ще бъде изстрелян южноафриканския спътник "Сумбандила", който ще се използва за ранно предупреждаване на стихийни бедствия и технологични катастрофи.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето