Кметът на Велинград Иван Лебанов твърди, че властта му е блокирана, след като ВМРО изненадващо миналата година влизат по думите му в "безпринципна коалиция" с ДПС и променят мнозинството в местния парламент: "Това са тримата - Беев контролира ДПС, Велев - БЗНС и Гагов – ВМРО", категоричен е кметът.

"Аз съм убеден, че се източват средства. В "Стройком" - там работи техниката на Гагов, трябва да се провери какви суми са изплатени и за какво време", каза Лебанов.

Александър Гагов е общински съветник от ВМРО. Има фирма за строителни материали. По време на изборите през 2007 г. застава зад Лебанов. Казва, че след встъпване във власт кметът ги е излъгал и ВМРО не получава обещаното ръководно място в общината. "Това ли е източване - че ние работим, че моята фадрома е там и работи и го източваме", негодува Гагов.

Общинската фирма "Спортни имоти и пазари"

контролира освен пазарите и закрития плувен басейн, централния плаж, синята зона и още няколко терена в града. Почти всички обекти са в окаяно състояние. Апетитите към това "Спортни имоти и пазари" да стане търговско дружество са на лидера на местното БЗНС Георги Велев-Палачинката.

Ако дружеството стане търговско обаче, печалбата няма да влиза директно в кметството. То ще остане на самоиздръжка и ще се контролира от общинския съвет.

София Ключкова става една от ключовите фигури в града след като създава инициативния комитет „Да поработим за Велинград". Повече от година не пропуска сесия на общинския съвет: "Как те ще управляват - всички партии, все едно еднолично да управляват, и кметът не може еднолично. Ако са добри решенията, града – напред".

"Беев иска строителство - той заграби достатъчно. Апетитите на Велев са за открития и закрития - за пазарите, и сините зони. Ето само личен интерес", недоволства Ключкова.

Освен желанието да строи депутатът от ДПС Фидел Беев има 35-годишна концесия за калните бани и държи 75% от акциите на градския стадион. И двата обекта стоят затворени. В същото време футболният клуб тренира по поляните.

"Не е нормално да се затварят съоръжения - единия път му го дават за обществения интерес, а после не пуска. А младите ги е срам да тренират между конете", обяснява Иван Муртин.

Междувременно тройната коалиция от Велинград подава два сигнала до прокуратурата срещу кмета Лебанов - за разпоредени строители дейности за 500 хиляди лева, които иска да си узакони чрез актуализация на бюджета, и още 110 хиляди лева, платени на фирми за консултантски услуги.

"На лице е явно престъпление - похарчени са пари без решение на общинския съвет, а принципът е такъв - пита се може ли да се похарчи. Но защо не питат? Ако ви водя в тоалетната в училище "Св. Кирил и Методий" и да видим къде са инвестирани 35 хиляди лева, бая ще се почудим", коментира Гагов.

"Това са ремонти по училища - тези ремонти са правени без мое знание, но такава е практиката - върши се ремонта и в края на годината се разплаща със фирмите - те са направени без мое знание", твърди Лебанов.

"Тези суми не са минали през мен - не искат да ги гласуват с цел да постигат свои искания", добавя кметът.

Засега решенията на общинския съвет за високото строителство и преминаването на дружеството "Спортни имоти" от общинско в търговско са спрени. На последния общински съвет се стига до едно от малкото единодушно приети решения - одобрен е бюджет 2009.

"Велинград загуби облика си - непрекъснато войни са, непрекъснати. На нас ни омръзна - все нещо трябва да се направи", надява се Ключкова.

Какво мислят хората за управлението в техния град - гледай видео от площада във Велинград - първа и втора част.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето