На 19 януари в рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" темата беше за хранителната алергия и псевдоалергиите.

Проф. д-р Жени Милева, алерголог с богат опит и практика, поясни че при псевдоалергията, реакцията е в зависимост от количеството на приетата храна. Например нейната пациентка Русана Голева споделя, че е получила обриви като след докосване от коприва, след като е изяла три яйца. Кожна реакция обаче не е получавала от храните, които съдържат и яйца. Проф. Милева диагностицира псевдоалергия. Съветът и към пациентката е да не си позволява да изяжда повече от едно яйце.

Проф. Милева е категорична, че хранителните алергии се проявяват с обрив като уртикария. Най-често първичната хранителна алергия се проявява  при бебетата, които са хранени  с кисело мляко. Другата група хора с хранителна алергия, са тези, които имат астма или сенна хрема. Тяхната алергия към храни се провокира от сурови зеленчуци. При тези случаи се препоръчва консумация само на термично обработени зеленчуци.

Новоизлязлата книга "Хранителна алергия и псевдоалергия" под редакцията на проф. д-р Жени Милева съдържа подробности за храните, които най-често предизвикват хранителна алергия и новите възможности за диагностика и лечение.

Водещите алерголози проф. Костурков и д-р Мустаков  също са представили в нея професионален поглед от своя опит върху хранителните алергии.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето