Властите в Галисия забраниха риболова и събирането на миди по цялото крайбрежие до границата с Португалия. Причината е, че по време на коледните празници морските дарове са традиционно ястие, а те не могат да се чистят от мазута.

Пет специализирани кораба събират плуващия в океана мазут, който изтече от потъналия преди 2 седмици танкер "Престиж". В чистенето на петната се включиха и много рибари, които бездействат заради забраната да ловят риба.

Огромното петно се доближи на 12 километра до бреговете на Испания. На пътя са му поставени плаващи бариери, които трябва да не му позволят да достигне брега. Рибарските траулери са застанали така в океана, че да спират движението на петното.

Досега общо 164 плажа са замърсени от мазута. Мазутните петна застрашават най-богатата популация на миди и ракообразни в Европа, която се намира в устията на реките в южната част на Галисия. В опасност е и уникалната фауна в националния резерват "Корубедо". Лагуната е естествена среда на голям брой водни биологични видове, както и важна спирка по пътя на прелетните птици.

Френският вестник "Либерасион" критикува европейските правителства, че запяват една и съща песен при такива бедствия, а когато кризата отмине, не прилагат необходимите строги мерки, защото са много скъпи. Президентът Жак Ширак поиска проблемът с използването на стари и опасни танкери да бъде включен в дневния ред на Европейския съвет следващата седмица в Копенхаген.