В търсене на оръжия за масово унищожение екипът от инспектори влязе в двореца, който се намира в района Карх в центъра на Багдад. Това е един от няколкото дворци, които принадлежат на президента Саддам Хюсеин. Проверката, която не е била предварително обявена, е в рамките на новите правомощия на инспекторите да търсят оръжия за масово унищожение навсякъде и по всяко време.

Междувременно американският президент Буш предупреди иракския лидер, че в неделя изтича срокът, в който той трябва да докаже, че сериозно се стреми да избегне войната. До 8 декември Ирак трябва да даде пълен и точен отчет на програмите си за разработка на оръжия за масово поразяване и балистични ракети. Буш даде да се разбере, че ако Саддам не изпълни задълженията си по резолюция 1441, последицата ще бъде война.

В процеса на международните инспекции САЩ ще преценяват само едно нещо - дали Саддам Хюсеин сътрудничи охотно и изцяло, каза Буш в реч в Пентагона по повод подписването на военния бюджет за 2003 г. Досега признаците за иракско сътрудничество не са окуражаващи, подчерта президентът. Вицепрезидентът на САЩ Ричард Чейни заяви от своя страна, че иракският лидер е имал връзки с терористичната организация "Ал Кайда" през последните десет години. Чейни каза, че през последното десетилетие иракският режим е имал контакти на високо ниво с "Ал Кайда" и е подпомагал обучението на терористи на мрежата. Във всеки момент Ирак може да достави химически или биологически оръжия на терористична организация или отделни терористи, подчерта Чейни и уточни, че цитира думи на президента Буш.

Ирак се е опитал да се сдобие с алуминиеви тръби за изработката на ядрено оръжие, каза говорителят на Белия дом Ари Флайшър. Така той коментира съобщенията на телевизия Си Ен Ен, че иракски представители са признали за опитите на Багдад да купи такива тръби. Говорителят на Белия дом припомни, че президентът Буш вече е говорил за опитите на Ирак да се сдобие с алуминиеви тръби именно с цел да разработи ядрено, а не конвенционално оръжие, както твърди Багдад.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър заяви, че двата случая не засягат истински инспекции, а са свързани с преместването и намирането на оборудване.