
В германския град Дрезден отбелязаха началото на коледните празници с традиционния щолен. Гигантският сладкиш се показва с тържествено шествие по улиците и е истинска гордост за града.
Всяка следваща година все повече сладкарски фирми и сдружения участват в прочутия Щоленфест, който се е превърнал в един от символите на саксонското кулинарно майсторство. Тазгодишният сладкиш тежеше около 3,5 тона с дължина 4 метра и беше висок метър и 60 сантиметра.
По традиция той беше разрязан от Кралския майстор готвач и помощничката му - Щоленската девойка. Стотици жители и гости на Дрезден пристигнаха на площада, за да опитат уникалното изделие.
За гигантския сладкиш са били използвани около 1500 килограма брашно, близо 500 килограма захар, два милиона и половина стафиди и 44 литра ямайски ром. В приготвянето му са участвали повече от 80 готвачи.