Студентите масово предпочитат да живеят на квартира, вместо в общежитие. Причината е в драстичния спад на наемите. Това е добра новина за около 1400 първокурсниците, пожелали да живеят в общежитие. Тази година няма да има проблем всички да бъдат настанени без проблем.

В София едностайни квартири вървят за около 300 лева на месец. Разбира се, зависи дали строителството е ново, старо и в кой район се намира. Почти същите са цените във Варна. Малко по-евтино ще излезе на студентите в Пловдив, а най-евтино - на младите в Благоевград.

Ирена е от Смолян. Учи в Художествената академия в София. Втори курс, специалност Резба. Първата година живее при роднини. Сега обаче иска да е самостоятелна. От седмица търси квартира. За не повече от 300 лева.

Често обаче, особено в по-горните курсове, студентите предпочитат да живеят по трима в тристаен апартамент. Излиза далеч по-евтино. Този тип жилища в София са на цени до 700 лева, а в Пловдив - до 600. Повече от това са склонни да дават само чуждите студенти. Особено гърците, които масово учат Фармация и Медицина у нас.

Нито един наемодател обаче не пожела да покаже пред камерата на bTV какво предлага. Справка от Приходната агенция за доходите, които се декларират от наем, показа, че хазяите в големите градове у нас са укрили 730 000 лева от наем. Пари, които НАП събира с лихвите.