Части от стара къща, паметник на културата, в центъра на града се срутиха на тротоара. От великолепието на 100-годишната къща - паметник на културата, е останало много малко.

От години тя грохва пред очите на русенци и освен, че представлява тъжна гледка, създава опасност за преминаващите край нея.

Заради падналите през последните два дни дъждове къщата е започнала да се срутва. Това наложи общината да спре движението по улиците "Дойран" и" Паренсов". Още преди комисия от специалисти да са освидетелствали постройката и да са направили предписание архитектурните й орнаменти да бъдат заснети, след което да бъде извадена от списъка на паметници на културата и да се събори.

Предписанието е било дадено на собствениците, които не са се съобразили с него.

"Вече имаме местна нормативна уредба на базата на Закона за устройство на територията, която дава право след поставяне на конкретен срок 20 дни, ако собствениците не предприемат мерки, общината да направи това въпреки че имота е частен, и да си търси разходите, които е направила по съдебен ред", обясни Спасимир Димитров - началник управление при кризи - Община Русе.

Същите мерки - събаряне на сграда, за което после собствениците ще трябва да платят на общината, ще бъдат предприети и спрямо стопаните на други самосъбарящи се сгради.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето