Късо съединение - това засега остава най-вероятната причина за снощния пожар в пътническия влак Пловдив - София. Огънят е тръгнал от шкаф с електрическо оборудване. Върху изясняването на причината работи комисия, назначена от Националната компания "Железопътна инфраструктура" и държавните железници.

Композицията, която горя все още е на железопътната линия край подлеза на пловдивския квартал "Прослав", тъй като се водят следствени действия.

Огънят е лумнал десетина минути след потеглянето на влака от гара Пловдив. Машинистът спрял влака и заедно с екипа, започнал да гаси пожара. Въпреки действията им, изгоряха два вагона от композицията. Както ви съобщихме в bTV новините, жертви няма.

Свидетели разказаха, че пожарогасителите са били малко и в тях не е имало достатъчно течност. Вагоните са на по повече от 30 години и са имали аварии и друг път.

От железниците съобщиха, че движението в участъка е възстановено още снощи. Влаковете минават по едната железопътна линия. Те се движат с дизелови локомотиви, тъй като контактната мрежа е прекъсната след инцидента в района на спирка Прослав и не е възможно преминаването на електрически локомотиви.

Средното закъснение на нощните и ранните сутрешни композиции е било 30 минути.

Движението по железопътната линия Пловдив-София е възстановено.

БДЖ започва вътрешно разследване на инцидента.

Това съобщи зам.-директорът на "Пътнически превози" към БДЖ в Пловдив Минчо Мирчев, предаде агенция "Фокус".

Създадена е организация за извозване на пътниците с три автобуса през днешния ден от гара Пловдив до гара Тодор Каблешков.

И в момента участъкът, в който горяха вагоните е затворен, а влакът все още не е изтеглен. Движението по успоредната линия - т. нар. път номер 1, е възстановено, но по него минават мотриси, теглени от дизелов локомотив, каза Мирчев. Повечето от 40-те пътници, пътували в изгорелите вагони, са поискали да им бъдат върнати парите, което е направено.

И още един инцидент - локомотив се е запалил по време на движение в завод "Кроношпан" в Бургас.

Огънят е потушен от два противопожарни автомобила със седем огнеборци. Машината пламнала по време на маневри с вагони. Нанесените от инцидента щети се изясняват.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето