Туристите са били на преход край Кременските езера и късно снощи сами са се обадили на спасителите, за да предупредят за местонахождението си. Останали да пренощуват в планината, но след като тази сутрин не успели да открият пътя за връщане, отряд от шестима спасители се отправил към посоченото място, съобщиха за bTV от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст в Банско.

"Около 11.20 часа по клетъчните телефони се обадиха от спасителната група и казаха, че са установили визуална връзка, така че вече във всички случаи са ги достигнали, но точно поради слабото покритие, което има в района, нямаме все още обратна връзка. При първата възможност те, разбира се, ще се обадят и тогава вече ще имаме по-голяма информация".

Това каза за bTV началникът на Спасителната служба Пенчо Бабукчиев и допълни, че туристите не са в някакво драматично положение, просто са били изморени, навлезли са в гъста клекова зона и не са могли сами да се оправят, поради което разчитат да им се помогне за излизане на маршрут.

"Ако се следи прогнозата не могат да възникнат никакви проблеми, човек може да си планува маршрута. Прогнозите са вече много точни, има тридневна, има петдневна прогноза, и всичко може добре да се планува. За тази нощ, сутринта например на Мусала беше 9 градуса, което означава, че на височината, на която са Кременските езера, температурата вероятно е била 12-13 градуса.

Времето, както го виждаме в момента, е с разкъсана облачност, слънчево. Така че се надявам и съм дълбоко убеден, че те не са имали проблеми от тази гледна точка", добави Пенчо Бабукчиев.

"Що се касае до общото движение на туристическите групи в планините, добре е да се следват официалните туристически маршрути, които са добре маркирани и обозначени върху терена.

Пак за този район, за който става дума – Кременските езера, това са едни много красиви езера в югоизточната част на Пирин, но там пътеките са много стари и те не се ползват често поради което са и малко поизоставени.

Трябва да се има предвид, който иска да навлиза в такива зони, трябва много добре да познава планината и да разчита на собствените си умения", съветва още г-н Бабукчиев.

 

 


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето