В Ню Йорк беше представен небостъргач от ново поколение. Уникалното при него е, че се върти непрекъснато и сам произвежда електричество, за да покрие нуждите си.

Проектът включва две сгради, които ще бъдат построени в Дубай и Москва в близките няколко години. Кулите са високи 80 етажа и включват офиси, хотел, частни апартаменти и 10 луксозни вили. Специфичното при този тип небостъргачи е, че етажите им се въртят постоянно на 360 градуса и така предлагат уникална панорамна гледка на своите собственици. Движението на етажите ще се контролира от архитекти, които могат непрекъснато да променят дизайна на цялата сграда.

"Това е първата сграда, която се върти, може да се движи и да променя формата си. Тя никога не изглежда по един и същи начин, нито един път в живота й. Аз наричам тези сгради вдъхновени от времето, моделирани от живота", обяснява архитектът д-р Дейвид Фишър.

Новото поколение небостъргачи ще произвеждат сами електричество за нуждите си, чрез монтирани вятърни турбини в междуетажните пространства. Освен това кулите ще бъдат изградени по революционен метод. Всеки етаж ще бъде произведен в Италия и транспортиран до мястото на строежа. След това отделните кутийки просто ще бъдат закачани за конструкцията.

"Това означава по-високи, с по-добро качество, бързи за строеж и безопасни конструкции и най-важното - по-евтини. Така, за в бъдеще всеки ще може да си позволи по-добър и по-евтин дом", допълва Фишър.

Строежът на първата кула в Дубай се очаква да бъде завършен през 2010-а година. А дали всеки ще може да си позволи апартамент в новия небостъргач, зависи от цените на квадратен метър в емиратството, които все още се държат на 3 хиляди долара за квадратен метър.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето