Пожарът на столичната улица "Самуил", при който загина един човек, а други трима бяха ранени, е тръгнал от помещение в съседно на жилището на пострадалото семейство. Това казаха за bTV пожарникарите, които първи са пристигнали на мястото на пожара. Според тях трагедията се е разиграла заради паниката, в която са изпаднали жертвите, и редицата пречки, които ежедневно срещнат огнеборците.

Трима от пожарникарите, които първи влизат в горящата сграда на улица Самуил. По тяхната скала това е един среден пожар - типичен за центъра на София.

За да загасим един такъв пожар са ни нужни от 3 до 4 минути, каза гл. пожарникар Стойко Стоянов.

Няколко факта обаче усложняват ситуацията на улица „Самуил”. Първото е паниката на пострадалите.

"Те са отворили входната врата, изпаднали са в паника и са се втурнали обратно. Оставили са вратата отворена въпреки, че е желязна и е влязъл дим. Ако са затворили вратата можеха да се спасят докато дойдем", каза гл. инспектор Емил Симеонов.

Другите причини са пречките, които огнеборците срещат по пътя си. Като това островче на улица "Пиротска" и паркираните коли, които не им позволява да влязат. Като кабелите, които им пречат да опънат стълбата, железните решетки, характерни за всички сгради в София, които спират достъпа, както и липсата на пожарни кранове.

Техническата експертиза за причината за пожара все още не е готова. Ясно е, че пламъците тръгват от тавански помещения срещу жилището на пострадалите.