Спален вагон във влака Варна - София през Карлово се е запалил снощи и се е наложило принудително спиране на композицията и евакуация на хората. Това съобщиха зрители на bTV, пътували във влака.

Те разказаха, че близките им не са успели да се свържат с нито един от телефоните на БДЖ за информация. От железопътната компания казаха, че БДЖ няма дежурни номера за спешни случаи.

Запаленият вагон е произведен преди 15 години, минал е на основен ремонт преди година и, според БДЖ, причината за инцидента са прегрели спирачки.

Една от пътувалите с влака е Мария Бояджиева. Снощи се качва на влак 36 36 от Варна за София с билет в спален вагон. Ляга си в последната самостоятелна кабина и не очаква час след тръгването да бъде събудена под тревога.

Сигналът бил подаден от жена, която е станала и е замирисало на бакелит. Тя първа започна да ни събужда, тя блъскаше - имаше предимно възрастни хора. При отварянето на вратата на кабината нахлу дим с мирис на бакелит. беше станал суматоха. Всички скочихме от влака, беше високо. Първото, което видяхме беше полицаите да гасят пламъци под края на съседния вагон, първа класа. В този момент човек си представя всичко, когато види пламъците и искрите. и цяла композиция на Лукойл”, разказа Мария.

На гара Търнак от влак 36 36 е изваден Б вагон заради запушено феродо. Спирачките. феродото се е запушило. По безопасността на пътниците не виждам опасност да има. Огън не е записано да има. Имало е пушек”, каза Методи Денев, ръководител смята, София град.

Според Мария, обаче, пламъци е имало.

И докато от БДЖ осмислят дали има дим без огън, пътниците се безпокоят за безопасността си. Според Мария по нищо не личи, че неотдавна българските железници са претърпели трагедия, в която пътници са изгубили живота си.

БДЖ са отговорни за такива инциденти, които няма да бъдат последни, ако не се предприемат реални действия. Защото едно залепяне на стикери забранено пушенето не става... Телефоните, които са посочени на БДЖ за сигнали, не е имало дежурен, което също е странно.”, каза Мария.

От БДЖ отговориха, че нямат телефон за сигнали на граждани, който да приема обаждания след работно време и обясниха, че пътниците сами превръщат пътуването с влак в игра на руска рулетка като крадат новите пожарогасители.

Не е открита техническа неизправност в спирачната система на електрическата мотриса Дезиро, която вчера катастрофира леко в Перник, съобщиха още от БДЖ.

Продължава разчитането на данните от бордовия компютър. Алкохолната проба на машиниста е отрицателна. Все още не е изяснено дали човешка грешка е причината за инцидента, разминал се без пострадали и само с леки щети.

Както bTV съобщи, в събота сутринта при преместване на друг коловоз мотрисата се е ударила в последния вагон на пътническия влак от Перник за София.