Действията и бездействията на отговорните длъжностни лица, след възникването на пожара на 28 февруари във влака София-Кардам са сред причините, довели до смъртта на девет души. Това е мнението на наблюдаващия прокурор по делото Валери Мирчев.

Той съобщи, че техническата експертиза за причините за инцидента вече е готова и днес е получена в Окръжната прокуратура в Плевен.

На 69 страници експертите заключават, че огънят е възникнал в шесто купе на влака София- Кардам и оттам огнената стихия е обхванала и опожарила целия вагон. Посочени са два възможни варианта за възникването на огъня.

Подробности от експертизата ще бъдат представени в сайта на прокуратурата в началото на следващата седмица, каза Мирчев.

След като бъдат проучени основно всички 30 експертизи и данните от разпитите на повече от 100 свидетели, прокуратурата ще излезе със заключение за конкретната отговорност за трагедията в придобилия популярност "вагон-ковчег" на влака София-Кардам.

Роднини на 8 от жертвите смятат да повдигнат общ граждански иск срещу държавата.

Това съобщи в Шумен Анна Рашева, дъщеря на загиналия при пожара професор Рашо Рашев.

Семействата още не са уточнили размера на обезщетението. Анна Рашева обяви още, че близките на загиналите във влака ще регистрират гражданско сдружение и ще обсъждат идеята за паметник на мястото на трагедията край Червен бряг.

Професор Рашо Рашев беше директор на Националния археологически институт. Днес той бе удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Шумен.