При пожара на кооперация в центъра са София са изгорели около 70 квадратни метра покривна конструкция и домашно имущество. Това стана ясно след извършения втори оглед.

Трагедията отне живота на една жена и рани още трима. Лекарите в "Пирогов" продължават да се борят за живота на пострадалия мъж. Двете му деца също остават под медицинско наблюдение в болницата.

43-годишният мъж все още е на командно дишане в реанимацията на болницата. Състоянието му е критично. Има нужда от поддържане на дишането и сърдечната дейности с лекарства. Има множество счупвания- на бедрото, на ключицата, на ръката, като зад всяко едно от тях се крие усложнение и трябва да бъде изследван допълнително.

Заради многото наранявания, лекарите отказват да дават прогнози какъв е критичният период, който пациентът трябва да преодолее.

Двете момичета са добре, но остават под лекарско наблюдение в детската реанимация на болницата. Децата са с леки контузии на гръдния кош и корема.

Причините за пожара все още се изясняват. Първата версия, по която работи полиция и пожарна е, че огънят е тръгнал от барбекю, запалено на покрива на сградата.

Днес разследващите обаче разшириха периметъра на действие, за да бъдат установени евентуални други огнища. Яснота кое точно е предизвикало фаталния пожар, отнел един човешки живот, ще има най-рано утре.

Огънят избухна в преустроените на апартамент тавански помещения, докато четиричленно семейство си прави барбекю на терасата. Когато пожарът изведнъж обгръща всичко, семейството се опитва да се спусне от терасата на долния етаж, вследствие на което бащата и майката падат на цимента долу. По-късно жената почива.

Екип на bTV срещна свидетели на драматa, които търсят обяснение на случилото се. Според тях, след като пожарната пристига влиза и приготвя стълбата от другата страна на кооперацията, а не от тази, от която падат пострадалите.

"Това е най-вече безхаберието на хората. Даже вчера по вашата програма даваха едно момченце как е снимало с телефон вместо да каже, да изпищи навънка, да извика на пожарникарите, че тук висят хората.", каза Даниел Пенков, очевидец на пожара.

Оказва се, на пожарната й е било и трудно да паркира, заради неправилно спрели на улицата автомобили.

"Линейките бяха спрели чак долу до пазара Кирков. Нямаше организация просто, само трима човека се притекоха на помощ", казва очевидец.

След пожара част от горната стена на кооперацията е много силно обгорена. Хората, които живеят и работят тук се притесняват, че ако не бъдат взети мерки и стената не бъде съборена, може и да се стовари върху главите им.