Стандартът ще важи за цялата верига „зърно-брашно-хляб". Възприетата рецептата ще се доближава максимално до тази, която е разписана в добре познатият ни Български държавен стандарт.
"Качествено брашно, добра вода, хубава мая, малко сол и при техническа необходимост едно или две вещества от органичен произход", обясни д-р Любомир Кулински от Българска агенция по безопасност на храните.
Голяма част от българските потребители обаче разчитат на домашни фурни и залагат на собствените си, добре изпитани рецепти.
"Брашно, мая, вода , зехтин, сол и малко захар", казват, че слагат в домашния хляб хората.
И ако на пръв поглед разликите в състава са малки, то определено ключът се крие в суровините. Сега българските мелничари ще трябва да осигуряват много по-качествено брашно.
Новите стандарти ще важат и за ръчният хляб, който няма да има опаковка и етикет, но щандът, на който се продава, ще трябва да бъде обозначен с възприетото лого.
Трайността на истинският хляб ще бъде не повече от 48 часа. В началото на следващата седмица се очаква и окончателното разписване на стандартите.
