Русия ще третира всички чуждестранни наемници и чуждестранни оръжия, изпратени в Украйна, като легитимни военни цели. Това заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова на пресконференция в Москва.

Захарова коментира съобщенията от тази седмица, че Естония, която е страна членка на НАТО, обмисля дали да изпрати свои войски в Украйна. Изявления в тази връзка бяха правени и от други европейски държави, включително от френския президент Еманюел Макрон, пише БТА.

Правителството на Естония „сериозно“ обсъжда възможността за изпращане на войски в Западна Украйна, които да поемат непреки бойни, „тилови“ роли от украинските сили, за да ги освободят да се бият на фронта, каза наскоро съветникът по националната сигурност на президента.

По думите на Мадис Рол не предстои такова решение конкретно от естонския министър-председател или нейния кабинет.

„Дискусиите продължават. Трябва да разгледаме всички възможности. Не трябва да ограничаваме умовете си относно това, което можем да направим“, каза съветникът на президента, като подчерта, че „не е немислимо“ държавите от НАТО, които се противопоставят на подобен ход, да променят мнението си „с течение на времето“.

Говорителката на руското външно министерство Захарова също така определи като „налудничави, антируски и агресивни“ думите на британския министър на външните работи Дейвид Камерън, че Украйна може да използва британски оръжия за атаки срещу територията на Русия.

При посещението си в Киев на 3 май Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели във вътрешността на Русия и зависи от Киев дали да го направи, или не.

Изявлението на британския външен министър накара Москва да предупреди Лондон, че може да нанесе удари по британски военни обекти и оборудване както във вътрешността на Украйна, така и на други места, ако британски оръжия бъдат използвани от Киев за удари на руска територия.

През февруари френският президент Еманюел Макрон предизвика полемика, като заяви, че разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще не трябва да бъде изключвано. Френският лидер предупреди, че ако Русия победи в Украйна, тогава доверието в Европа ще бъде сведено до нула.

Преди две седмици в интервю за британското издание „Икономист“ френският държавен глава отново не изключи възможността западни сухопътни войски да бъдат изпратени в Украйна

„Ако руснаците пробият фронтовите линии и има искане от Украйна, трябва легитимно да си зададем въпроса“, каза той.

Макрон обаче уточни, че случаят днес не е такъв.

Последва реакция от Москва. Руската федерация предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, те ще бъдат разглеждани като легитимни цели от руските военни. Мария Захарова посочи, че Русия вече наблюдава увеличаване на броя на френските граждани сред загиналите на бойното поле в Украйна.

В отговор на заплахи, които според Москва са отправени от Франция, Великобритания и САЩ Русия заяви, че ще проведе военно учение, което ще включва подготовка за разполагане и използване на тактически ядрени оръжия.