Темата накратко:

  • В София, Пловдив и Варна ГЕРБ по първоначални данни спечели, но в Благоевград, Русе и Плевен управляващите останаха втори
  • Всички очакват окончателните данни от ЦИК, като все пак са възможни и изненади
  • В последните дни преди балотажа напрежението между управляващи и опозиция ескалира във взаимни обвинения в опити за манипулиране на вота
  • Репортерите на bTV са на всички горещи точки в страната

Проследете с нас изборната нощ (най-горе ще намерите най-новата информация):

00:20 Щабът на Мая Манолова все пак ще иска касиране на вота:

00:10 В Шумен с по-малко от 100 гласа разлика Любомир Христов от ГЕРБ води пред опонента си Венцислав Венков от БСП, сочат данните от почти 100% обработени протоколи.

00:00 Йорданка Фандъкова има огромен шанс да стане най-дълго управлявалия София кмет. Припомнете си някои ключови моменти от кариерата ѝ:

 

 

23:55 Да си припомним: Коя е Мая Манолова - опозиционният кандидат, който успя да докара местния вот в София до балотаж за първи път от 14 години.

 

23:36 В малката видинска община Брегово -  гласът се търгува от 100 до 200 лева. Наше подставено лице влиза в ролята на пратеник на партия - участник в местния вот. Среща се със синовете на мъж, сочен като ромски лидер в района. Те не крият опита си по време на избори. 

 

23:25 Няколко извода след балотажа направиха Ивайло Нойзи Цветков, Мартин Карбовски, Любен Дилов – син и Нидал Алгафари.

23:20 
В крайна сметка представител на инициативния комитет беше допуснат в залата, където се обработват протоколите от изборите.

23:17 В "Арена Армеец" дойде Никола Вапцаров, който е председател на инициативния комитет на Мая Манолова. Той искаше да влезе в залата, за да проследи процеса, дали се отчитат правилно протоколите, тъй като има опасения в манипулация на вота. От Общинската избирателна комисия отказаха да го пуснат с мотива, че не е подал необходимата документация в рамките на вчерашния ден, за да присъства по процеса на преброяване на протоколите.

Вапцаров заяви, че ще подаде жалба в ЦИК и е възможно да поискат касиране на изборите.

23:15 ГЕРБ губят още един балотаж - от настоящия кмет на Добрич Йордан Йорданов:

23:13 Купчина попълнени примерни бюлетини по образец в кметството на пазарджишкото село Сарая. Те са със задраскан номер на точно опредена партия и кандидат за кмет – 69 за „Новото време”.

23:10 Тежък мандат за кмета на София очаква четвъртият в надпреварата Борис Бонев. Той ще е част от новия Столичен общински съвет.

23:07 „Разочарован съм, не знам как се стигна до тук, но това е оценката на гражданите и аз я приемам каквато е”, заяви Атанас Камбитов пред bTV. Атанас Камбитов вече няма да е кмет на Благоевград, след като получи 42,66% от вота, а независимият Румен Томов беше подкрепен от над половината гласоподаватели в югозападната община, според данните от екзитпола на „Маркет линкс".

„Не мога да дам отговор на въпроса как се стигна до това, явно някъде аз съм сгрешил, не знам дали и гражданите не сгрешиха със своя вот”, заяви Камбитов.

23:05 Първи коментар на новия стар кмет на Варна Иван Портних:

23:00 В Шумен с по-малко от 100 гласа разлика Любомир Христов от ГЕРБ води пред опонента си Венцислав Венков от БСП, сочат данните от почти 100% обработени протоколи.

23:05 БСП няма да коментират резултатите от балотажа тази нощ. Социалистите очакват окончателни данни от ЦИК.

22:55 "Безобразно и безнаказано купуване на гласове" за ГЕРБ видя опозиционният кандидат в София Мая Манолова. Тя посочи, че според данните на нейния щаб разликата с Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) за 2 часа се е стопила драматично и вече е едноцифрен процент.

Тя даде заявка, че ще се бори "гражданската енергия" около местния вот да не се загуби след него.

22:52 Един от най-оспорваните битки беше в Перник. В миньорския град на балотаж един срещу друг се явиха Станислав Владимиров от БСП и Вяра Церовска от ГЕРБ. Станислав Владимиров обяви, че според данните, които има от паралелното преброяване, води с 900 гласа в Перник и останалите за преброяване и те няма да окажат влияние на резултата. Победата си той обясни с позитивната си и непомпозна кампания.

22:44 Цветан Ценков, издигнат от местна дясна коалиция, е победителят във Видин. Опонентът му водеше на първи тур. Музиканти поздравиха новия кмет.

22:34 Има мобилизация на избирателите на „Демократична България” в София, каза Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”.

22:30 Лидерът на ДПС – Мустафа Карадайъ, поздрави управляващата партия ГЕРБ за изборната победа, но посочи че "цялата държавна машина" е била "впрегната незаконно" в кампанията на управляващите.

Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори, каза още той.

22:25 Изненада край морето или закономерна смяна на караула? Едно е сигурно - Панайот Рейзи е обиден:

22:20 Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи бърз разбор на кампанията пред журналисти - с очертани виновници за някои от неуспехите и поглед към бъдещето, в което ГЕРБ ще споделя отговорността за местната власт в страната:

22:15 Първи думи на Йорданка Фандъкова след втория тур:

22:01 Какво се случи до момента - вижте в нашия материал тук:

22:00 Добре дошли във втората част на нашия онлайн репортаж от изборния ден! Тук ще намерите най-актуална информация за случващото се в страната по време на балотажа.