В малка Видинска община гласът се търгува от 100 до 200 лева, а в деня на вота във Видинско ромски лидер, разследван за лихварство и купуване на гласове, беше на метри от секциите и по негови думи това е така, защото "нямал какво друго да прави".

Рекордна за района цена за глас, на това попадна подставено от екип на bTV лице.

Кажи си офертата, без да увърташ нищо. Ще ти кажа мойто положение, после - твойто положение. За какви гласове става въпрос и за какви пари става въпрос?

Така ни посрещат в Брегово - най-северозападната община в България. Наше подставено лице влиза в ролята на пратеник на партия - участник в местния вот. Среща се със синовете на мъж, сочен като ромски лидер в района. Те не крият опита си по време на избори.

Аз съм си не отсега търговец. Не си първият, който си дошъл. И с тия съм работил, и с ония. Бил съм и съветник, бил съм и застъпник, и всичко. Имам и хора. Сега знаеш ли колко коли като теб минават и предлагат. Бедна ти е фантазията!

Цената на глас, която определят, е рекордна за района - на човек поне 200 лева.   

На дребно не се играй, да знаеш! Имаше много големи оферти за такива неща. Хората тука нямат работа. Всичко си гони работа. Тука има 50 къщи, да кажем, по 1 човек да има на работа. Да работят, да вземат 500 лева. Това е цяла година, това за тях е много нещо. За всеки един… Дай ми там 100 лева и уреди нещата да влезем на работа.

Двамата братя разказват, че баща им бил наблюдател на предишни избори.

От БСП. Кой гласува, кой не гласува. Той направо си ги казва. Като пуска бюлетината, имаше такъв начин с ония приятели да отворим и да видим само дали този е гласувал. Има вътрешни хора. Отваря, гледа, че е пуснал за кмета.

Кутията?

А така! Аз съм, го гледал с очите си. Това е кръст, ти го казвам.

Къщата им е облепена с агитационни плакати на кандидата на БСП - досегашен кмет на Брегово вече 5 мандата. Часове преди началото на изборния ден се оказва, че вече не искат да работят с нашето подставено лице. Закъснели сме били:

Въпросът стои така, че… не стават нещата, както стоят. А и сега обещахме на нашия кмет тука…

Първият тур в Брегово завърши с прецедент - балотаж. Нещо, което тук не се е случвало повече от 20 години. Както и с бой между привържениците на двамата опоненти - БСП и ГЕРБ.

Гербаджиите са бити всичките. И кандидат-кметът беше бит. И синът на нашия кмет, сегашният кмет. Той направи боя.”

Мъжът разказва, че повод за сбиването била подвижната секция, в която е трябвало да гласуват около 90 души, предимно хора с увреждания - не достигнала до всички тях.

Пред камерата ни днес напрежението изглеждаше стихнало. Поне временно. А урната с бюлетините премина по улиците в Брегово по този начин.

По предварителни данни няма да има шести мандат на кандидат на БСП в Брегово. С около 200 гласа печели кандидатът на ГЕРБ, по предварителни данни.

Във Видин печели Цветан Ценков, издигнат от местна дясна коалиция.

Статията е обновена в 23:36 часа.