Дадох всичко от себе си в една трудна, нечесна и жестока кампания – не отговорих на вандалските актове с вандализъм, на лъжата – с лъжа, на агресията – с агресия, на купуването на гласове. Това обяви пред журналисти независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова след края на втория тур от местния вот.

„Ще коментирам окончателните резултати след като бъдат обявени. Според паралелното преброяване, което прави моят щаб, разликата е 3%. За 2 часа от 12% разликата стана 3%”, заяви подкрепеният от БСП и ДБГ бивш омбудсман.

Тя заяви, че днес е имало „безобразно и безнаказано купуване на гласове – безнаказано за управляващата партия ГЕРБ”: „Видяхме как силово се склоняват хора да гласуват, правоохранителните органи действат селективно, те буквално не реагираха на сигналите, които подадохме за конкретни секции и конкретни купувачи на гласове”.

Манолова отбеляза, че е увеличила с 50 000 гласа вота си и „София показа, че може да се обедини – демократичната десница, демократичната левица, демократите от неправителствения сектор, всички демократично настроени и ориентирани граждани си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия”.

„Спечелиха гражданите. За първи път от 14 г. в София имаше балотаж и гражданите поискаха истински дебат за столицата. Изговориха се открито проблемите. Видяхме страха в очите на властта, видяхме и дъното, до което може да стигне властта”, коментира кандидатът за кметския пост.

Тя даде заявка, че битката ѝ с управленския модел не приключва тази вечер: „Аз няма да се откажа, ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, да бъде фокусирана за постигането на една реална цел – промяна на модела в София и България”.