Новият стар кмет на София се казва Йорданка Фандъкова. Тя побеждава категорично Мая Манолова на балотажа, показват първите прогнозни данни от екзитпола на „Алфа Рисърч”.

Издигнатата от ГЕРБ Фандъкова получава 53,5%, а независимата Манолова – 40,6%.

Снимка: bTV

В Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) побеждава националиста Славчо Атанасов с 55,4% срещу 39,1%. Още по-категорична е победата на друг представител на управляващите – Иван Портних във Варна. Той има над 60 на сто от гласовете срещу малко над 36 на сто за Костадин Костадинов от „Възраждане”.

Снимка: bTV

ГЕРБ понасят загуба в няколко големи общини. Социалистът Пенчо Милков победи Диана Иванова в Русе с голяма преднина – 59,7% срещу 36,8%. Атанас Камбитов вече няма да е кмет на Благоевград, след като получи 42,66% от вота, а независимият Румен Томов беше подкрепен от над половината гласоподаватели в югозападната община. Данните там са от "Маркет линкс".

Снимка: bTV

Битката за Плевен приключи с победа за настоящия кмет Георг Спартански, който взе 53,1% от гласовете. В Пазарджик друг неподкрепен от голяма партия настоящ кмет – Тодор Попов, побеждава с 56,31% срещу 36,88% за представителя на БСП (по данни на "Маркет линкс").

Кой гласува?

По първоначални данни, в София са гласували 41,5% от имащите право на участие във вота, което е даже малко повече от резултата на първи тур.

Вотът за Йорданка Фандъкова не е само тяснопартиен. Тя е получила и доверието на 5% от избирателите на Ангел Джамбазки, 8% - на Борислав Игнатов, 5% на Борис Бонев и даже 1% от тези, които на първи тур са подкрепили Мая Манолова.

4% от подкрепилите Ангел Джамбазки на първия тур са гласували на балотажа за Мая Манолова. 6% от гласоподавателите на Борислав Игнатов също са пуснали бюлетина за независимия кандидат, подкрепен от ГЕРБ. А 2% от гласувалите за Фандъкова миналата неделя са размислили и са пуснали своя глас за Манолова. 10% от тези, които на предишния тур са гласували за другия независим кандидат Борис Бонев, сега са подкрепили Мая Манолова.

Победителят в Благоевград Румен Томов е получил 1% от гласовете на своя противник от ГЕРБ Атанас Камбитов. Той е удвоил подкрепата си, като е привлякъл 12% от гласуващите за Андон Тодоров от коалиция „Зелените Воля” и по 5% от кандидатите на НФСБ и партия МИР.

Всички победители ще са известни след 0:00 ч. на 3 ноември.

В Русе 9% от гласовете на победителя Пенко Милков идват от гласувалите на първи тур за ГЕРБ, „Демократична България” и СДС.  62% от гласоподавателите му са подкрепили БСП и на минали тур, а 12% са гласували за ВМРО – НФСБ.