Президентът обяснява днес за ограничаването на изборните права
Това ще стане в официално обръщение към нацията в 17:00 ч.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 9
    0
Румен Радев и Доналд Туск
Снимка: Ладислав Цветков

Президентът Румен Радев ще изложи днес мотивите си за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина.

Това ще стане в официално обръщение към нацията в 17:00 ч.

Ще дам подробно своите мотиви“, заяви Радев преди два дни в отговор на въпрос дали българите в чужбина трябва да гласуват, или да бъдат ограничени правата им.

Миналата седмица Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за промени в Закона за българското гражданство, в които се редактираше и Изборния кодекс с изискване за уседналост, на което на практика не могат да отговорят почти всички българи в чужбина.

Впоследствие проектът бе скоростно оттеглен, а шефът на законодателната дирекция в Министерството на правосъдието Любомир Талев беше уволнен. По думите му обаче работата по текстовете е била ръководена от президентските съветници, а Радев в прав текст е поискал да се ограничат избирателните права на някои български граждани, тъй като иначе ДОСТ са щели да влязат в парламента.

Уволненият Любомир Талев: Страхливи политици ме използват за изкупителна жертваУседналостта за изборите била обяснена от Румен Радев като мярка срещу ДОСТ

По-късно самият държавен глава индиректно пое отговорност за своеобразната законодателна инициатива (каквато по Конституция няма-б.р.), като в официална позиция обвини партиите, че предизборно са били активни по темата за чуждите вмешателства в българската политика, докато след вота са захвърлили темата.

Със служебното правителство Румен Радев има повече власт, отколкото в президентска републикаД-р Атанас Славов смята, че опитите за ограничаване на вота в чужбина е част от по-дълбок политически сюжет
  • 9
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре