Легендата на световните ски Марк Жирардели бе в България и бе специален гост на старта от Европейската купа, който се проведе в Боровец. Той даде специално интервю за „Зона спорт”, в което говори за впечатленията си от страната ни и как тя се е променила по отношение на най-популярния зимен спорт.

"За първи път бях в България за първи път през 1979 г. за състезание от Европейската купа. В последно време обаче идвам поне по 4-5 пъти в годината по различни поводи.

Помня почти всичко в детайли от онова състезание в Боровец преди 30 години. Тогава то бе за Световната купа. Всъщност аз имах едно второ място в Боровец и през 1981 г., което тогава бе най-добрият резултат в кариерата ми. През 1984-та спечелих слалома побеждавайки Ингемар Стенмарк, който бе най-добрият състезател по това време. Той обаче спечели гигантския слалом, а аз останах втори. Това бе един от най-вълнуващите уикенди за мен”, каза Жирардели.

Той каза и какви са впечатленията му от българските курорти в сравнение с преди.

„Често разговарям с Петър Попангелов за Боровец, той ми казва много неща за курорта, но сега ще видя и на място. Иначе извън пътищата и инфраструктурата, най-важното нещо, което се е променило е обслужването на клиентите. Това беше голям проблем, а сега е на високо ниво. Водя клиенти и те са много доволни. Страната ви има добър имидж и се доближава до най-добрите в това отношение. Нужно е още време разбира се. Няма как да очаквате обаче да сте на нивото на Австрия, Швейцария или Италия. Трябва време. Тук все пак не е Сочи, където се инвестират огромни средства. България обаче е на правилния път", допълни бившият скиор, защитаващ Люксембург.

Жерардели нямаше как да подмине и темата със Сочи, където в момента се провеждат Зимните Олимпийски игри.

"Сочи ще стане модерен курорт. Мястото е чудесно и единственият проблем за там е визата, необходима за Русия. Никой не знае колко пари са изхарчени в Сочи, но те са изхарчени само за пет години. На други места се инвестира с години, но в крайна сметка парите са същите, просто не бие на очи, защото не се прави за такъв кратък период.