Световната футболна асоциация (ФИФА)изпрати писма до двете футболни асоциации на остров Ирландия- тази на Северна Ирландия, както и на тази на Република Ирландия,в което се споменава за нови възможности за селектиране на играчи. Според въпросното писмо, футболистите от двете ирландскидържави сами могат да избират за коя от тях да се състезават, независимо къде са родени.
   

Това ще помогне основно на играчите с католическо вероизповедание от Северна Ирландия, населена основно с протестанти, и те ще могат да избират Републиката. Както е известно, католиците са малцинство в Ълстър и често се чувстват пренебрегвани. Подобен случай имаше преди години с халфа на Селтик Нийл Ленън. Ленън, който е католик и дори в един момент беше капитан на Северна Ирландия, беше обиждан от фенове-протестанти по време на мачовете. Той не издържа и се отказа от кариера в националния отбор.
   

В писмото се казва, че решението ще бъде взето на следващия изпълком на УЕФА и единствено за този казус ще се направи изключение за гражданството на футболистите. За да се стигне до тук беше повдигнат въпроса с Дарън Гибсън, който има почти същата съдба както и Ленън. Роден в католическия квартал на Белфаст- Донегал, Гибсън играе за сборния отбор на Северна Ирландия в британските ученически игри. След като навършва 17 години обаче той подава иск в Дъблин да играе за Републиката, тъй като е католик. Няколко съперника на Република Ирландия вечеподадоха жалби за мачове между юноши с негово участие,че Гибсън е нередовен състезател.