Смятам, че последна грижа на президентството е какъв иска да стане Радостин Василев. Това каза в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ с водещ Мария Цънцарова служебният министър на спорта Весела Лечева.

Коментарът е по повод скандала около избора на председател на парламентарната Комисия за младежта и спорта. „Продължаваме промяната“ предложи за поста Радостин Василев, бивш министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави ТрифоновИма такъв народ“. От ПП обвиниха президентството в намеса в разпределението на парламентарните комисии и ДПС, че съдейства за това. Причината била, че Василев е подал сигнал срещу Лечева за конфликт на интереси.

„Мога да кажа като общо усещане, че това беше една  евтина сюжета на пиеса, която се представяше на публиката с цел едни хора да станат звезди и национални герои посредством подобни интриги“, заяви Лечева. Тя е категорична, че няма приятели в ДПС.

По думите ѝ парламентарната спортна комисия трябва да се занимава с проблемите около финансирането на спорта в България. Служебният министър смята, че у нас има тревожни тенденции и се позова на изследване на „Евробарометър“. Данните от него сочат, че 61% от българите въобще не спортуват. Според служебния министър една от причините е лошото ниския бюджет на Министерството на младежта и спорта. „У нас се отпускат по 2,5 евро на година глава на човек за спорт, а Холандия – близо 300 евро. Комисията може да се занимава с това“, смята Весела Лечева.

В отговор на обвиненията на Радостин Василев

Сигналът на Радостин Василев срещу служебния министър на спорта е, че тя не е не е напуснала четири сдружения с нестопанска цел, където е представляващ или член на управителен орган. Също, че е предложила на Министерския съвет да отпусне 3 млн. лв. на една от тези федерации.

„От февруари месец бях избрана за председател на Българския стрелкови съюз, след като бях назначена за служебен министър, предприех всички необходими действия, които са разписани в закона, за да предотвратят конфликт на интереси“, обяви служебният министър.

Тя обаче не отрича, че името ѝ фигурира в управлението на съюза в Търговския регистър. Причината била, че не е свикано Общо събрание, което да я освободи от поста.

„Имам своята молба и заявление, което се изисква по закон – в рамките на един месец да предприема всички действия, за да избегна конфликта на интереси“, уточни тя.

На въпроса дали този казус не е като този с отказа от канадско гражданство на Кирил Петков, преди да стане служебен министър на икономиката, тя отговори „много са различни казусите“.

Лечева обясни също, че е предложила 3 млн. лв. да се предоставят не на Българския стрелкови съюз, а на Националната спортна база, която стопанисва 20 спортни обекти и бази.

Все още никой от прокуратурата не я е потърсил, тя твърди, че не се притеснява от проверка.

Другарска критика към партията

Весела Лечева е дългогодишен член на БСП. Наскоро заради нейна критика към партията социалистите поискаха от президента Румен Радев да спре да се меси в партийния им живот.

Тя разкритикува подкрепата на БСП за връщането на хартиената бюлетина.

„Още докато бях в тясното ръководство на партията, на пленум беше изразено опасение, че машините може да възпрепятстват нашите хора. Още тогава имахме заявки, че нашите хора са интелигентни. Те боравят с всички мобилни устройства без никакъв проблем. Достатъчно е да подходим по-отговорно, да ги информираме как се случва този процес“, коментира Лечева.

На нея ѝ прави лошо впечатление, че за лошите резултати на избори винаги се търси някаква друга причина и никога не в самото ръководство на партията. 

„Аз съм изразявала много ясно своите позиции по отношение на ръководството – тежките политически грешки, които се направиха в последните две години и които ни отредиха второстепенна роля в парламентарния в политическия живот. Това е най-тежкото обвинение към ръководството и към Корнелия Нинова (…) Отговорност се поема с оставка“, каза в заключение Весела Лечева.

Гледайте целия разговор във видеото!