Подалият оставка министър на младежта и спорта Василев и група народни представители от „Има такъв народ“ обявиха, че "свалят доверието си" от лидера на партията Слави Трифонов.

Това стана ясно на пресконференция, организирана от тях в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“.

„Мафията придобива „Има такъв народ“, заяви Радостин Василев. Заедно с него бяха професор Николай Радулов, адвокат Иво Атанасов, инженер Георги Георгиев, Деян Петков и Светлин Стоянов – координатори на ИТН в Северна България.

„С огромна тъга даваме тази пресконфренция. Подадох своята оставка като министър и не мога повече - свалям доверието си от Слави Трифонов. Не съм вярвал, че ще изрека тези думи, но дойде моментът, в който България ми е по-важна от задкулисните интереси на група лица, които най вероятно владеят нашия лидер. Напускам ИТН с огромна тъга“, каза Василев.

„Тази партия се самоизчегърта, действията на Слави водят до изчегъртване на държавата", заяви министърът в оставка.

По думите му Трифонов е излъгал, че решението е било предварително обсъждано с групата на ИТН. Самият Василев е разбрал, че ще бъде изтеглен от правителството 30 минути преди изявлението на Трифонов, с което обяви край на коалицията.

„Той вчера два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият бях информиран, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изявление. Не съм виждал г-н Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали от повече от година. Явно разбиранията за морал, моите, и на г-н Трифонов са различни. Когато обикалях сам в началото да изграждам структурите, обяснявах, че това е кауза - кауза за България... Моят морал не ми позволява да погледна в очите хората на следващи избори от тази партия“, каза Василев.

„През април 2021 беше оправдано оттеглянето от властта, за да не правим коалиция с ГЕРБ, аз бях свидетел на безпрецедентно саботиране на изборите през юли, необяснимо за мен. Аз застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията. През ноември необяснимо за мен станах министър. Денят, в който станах министър, Трифонов ме извика да ми каже, че не е искал това министерство, но така му се е паднало. Аз му обясних, че това е страхотен начин да мотивираш един бъдещ министър. Послед г-н Кирил Петков потвърди това нещо, защото разговорите са водени там“, каза Василев.

Вижте цялата пресконференция във видеото.